ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπήκαν οι υπογραφές για τα λαχεία, σειρά παίρνει ο ΟΠΑΠ

14:26 - 30 Ιουλ 2013 | Οικονομία
Μπήκαν οι υπογραφές για τα λαχεία, σειρά παίρνει ο ΟΠΑΠ
Μία αποκρατικοποίηση λιγότερη και βαθιά ανάσα για την κυβέρνηση, αρκεί να πέσουν οι υπογραφές και για τον ΟΠΑΠ.

Άνοιξε ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, αφού έκλεισε η συμφωνία των 190 εκατ. για τα λαχεία. Ανώτερος αξιωματούχος που εμπλέκεται στις διαδικασίες δήλωσε στο Reuters ότι "σφραγίστηκε" η συμφωνία παραχώρησης για την 12ετή εκμετάλλευση των λαχείων από την κ/ξ των ΟΠΑΠ, Ιntralot και SGI.

 

Χθες έκλεισαν όλες οι λεπτομέρειες μεταξύ των μετόχων της Ελληνικά Λαχεία (ΟΠΑΠ, Intralot και Scientific Games), καθώς και οι συμβάσεις προμήθειας που θα αναλάβουν. Το ποσοστό του 3,3% που διεκδικούσαν οι δύο μέτοχοι, Intralot και Scientific Games, παραμένει και «έσπασε» τελικά στα δύο και κάθε ένας απ’ αυτούς διεκδικεί προμήθεια της τάξης του 1,7% επί των εσόδων της εταιρείας. Επίσης σε 1,7% ανέρχεται και η προμήθεια του ΟΠΑΠ για υπηρεσίες ανάπτυξης δικτύου πωλήσεων που θα παράσχει στην εταιρεία Ελληνικά Λαχεία. Οι συνολικές αμοιβές των μετόχων ανέρχονται σε περίπου 5% επί των εσόδων, δημιουργώντας πολλές προστριβές μεταξύ των μετόχων μειοψηφίας στην Ελληνικά Λαχεία, και στον προτιμητέο επενδυτή για την εξαγορά του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ, Emma Delta.

 

Κύκλοι του ΟΠΑΠ ανέφεραν χθες ότι οι νέες συμφωνίες προμηθειών στην Ελληνικά Λαχεία, θα διατεθούν στην Emma Delta πριν από την υπογραφή της σύμβασης πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ. Επίσης, σημείωναν ότι θα ελεγχθούν από το Ελληνικό Δημόσιο για το σύννομο του χαρακτήρα τους (πιθανώς από το υπουργείο Οικονομικών) και τέλος, ότι πραγματοποιήθηκε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να υπάρξει μια δίκαιη συμφωνία, η οποία μπορεί ν’ αναθεωρηθεί μέσα στη 12ετή ισχύ της άδειας των λαχείων.

Πάντως, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικά Λαχεία όπου και ελήφθησαν οι σχετικές αποφάσεις για την έγκριση των σχετικών συμβάσεων, απείχαν της ψηφοφορίας τρία μέλη. Μάλιστα, το ένα από τα τρία μέλη αποσύρθηκε από τη συνεδρίαση του συμβουλίου, πριν από την επίμαχη ψηφοφορία. Τα στελέχη της Emma Delta ωστόσο χθες, για άλλη μια φορά έκαναν λόγο για παράνομες συμβάσεις, που προκαλούν ζημία στον ΟΠΑΠ και φοροδιαφυγή για το Ελληνικό Δημόσιο. Επίσης σημείωναν ότι οι νομικές διαδικασίες, από την πλευρά της Emma Delta, για την κατάπτωση των σχετικών συμβάσεων θα συνεχιστούν.

 

Στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, αναφέρονται τα ακόλουθα:

 

"Υπεγράφη, σήμερα, από το ΤΑΙΠΕΔ και την εταιρεία «Ελληνικά Λαχεία Α.Ε», η σύμβαση παραχώρησης  του αποκλειστικού δικαιώματος παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προώθησης και διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων για χρονική περίοδο 12 ετών.

Στην εταιρεία «Ελληνικά Λαχεία Α.Ε» συμμετέχουν οι εταιρείες OPAP Investment Limited (67%), Intralot Lotteries Limited (16,5%) και Scientific Games Global Gaming S.à.r.l (16,5%).

 

Η σύμβαση παραχώρησης έχει ήδη εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και θα εισαχθεί άμεσα προς κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων, ενώ τελεί υπό την έγκριση των Αρχών Ανταγωνισμού Ελλάδας και Κύπρου. 

 

Στα συνολικά οικονομικά ανταλλάγματα για το Ελληνικό Δημόσιο συμπεριλαμβάνονται  η εφάπαξ καταβολή 190 εκ. € σε μετρητά, και ελάχιστα εγγυημένα έσοδα για το Δημόσιο (για την 12ετία) ύψους 580 εκ. €, ήτοι συνολικά τουλάχιστον 770 εκ. €".

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:57 - 30 Ιουλ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.