ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θεοχάρης στο twitter: "To ΦΠΑ είναι 13% ανεξαρτήτως πού καταναλώνεται"

10:49 - 31 Ιουλ 2013 | Οικονομία
Θεοχάρης στο twitter: "To ΦΠΑ είναι 13% ανεξαρτήτως πού καταναλώνεται"
Ο γγ Δημοσίων Εσόδων με παρέμβασή του μέσω στο Twitter δίνει επεξηγήσεις για την εφαρμογή του ΦΠΑ 13%.

Να ξεκαθαρίσει τα παράγματα μέσω του λογαριασμού του στο twitter σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει με τις αλλαγές που προκύπτουν από τις νέες οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών για τον ΦΠΑ στην εστίαση, επιχειρεί ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης. Όπως γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης, "τo ΦΠΑ είναι 13% ανεξαρτήτως πού καταναλώνεται", με hashtag τη φράση stop misinformation.

Διευκρινίσεις σχετικά με το ύψος ΦΠΑ στα αναψυκτικά εκτός καταστήματος

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζει ότι η σχετική εγκύκλιος για την μείωση ΦΠΑ στην εστίαση, σύμφωνα με το Κοινοτικό Δίκαιο είναι σαφής και ολοκληρωμένη. Διευκρινίζουμε δε τα εξής:
Η παράδοση των αναψυκτικών υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%) σε όλες τις πράξεις που αφορούν την αλυσίδα διανομής τους (εισαγωγή, παραγωγή, χονδρική πώληση, λιανική πώληση) από οποιασδήποτε μορφής επιχείρηση (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, περίπτερα, κυλικεία, κλπ.). Ο συντελεστής αυτός ισχύει από 1.9.2011, σύμφωνα με το άρθρο 34 του ν. 3986/2011.
Η παροχή υπηρεσίας εστίασης, και συνεπώς η κατανάλωση αναψυκτικών εντός του καταστήματος, με την πρόσφατη διάταξη υπάγεται από 1.8.13 έως 31.12.13 στο μειωμένο συντελεστή (13%).
Κατά πάγια νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιου για την αυθεντική ερμηνεία των διατάξεων του κοινοτικού δικαίου, ως παροχή υπηρεσίας εστίασης θεωρείται η επιτόπια κατανάλωση εντός καταστημάτων με παράλληλη παροχή υπηρεσιών (διάθεση τραπεζοκαθισμάτων, επιτραπέζιων σκευών, σερβίρισμα, καθαρισμός χώρων, κλπ.), ενώ στην περίπτωση που δεν παρέχονται πρόσθετες υπηρεσίες ως ανωτέρω, πρόκειται για παράδοση αγαθών, η οποία υπάγεται στον προβλεπόμενο συντελεστή για κάθε είδους αγαθού (Απόφαση της 10.3.2011 για τις συνεκδικαζόμενες υποθέσεις C-497/09, C- 499/09, C-501/09 και C-502/09).
Δεν είναι τέλος ακριβές ότι ο συντελεστής των έτοιμων φαγητών διαφοροποιείται ανάλογα με το αν καταναλώνονται στο κατάστημα ή εκτός (π.χ. με παράδοση κατ' οίκον). Στην παράδοση των εν λόγω αγαθών εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση ο μειωμένος συντελεστής (13%.).

Τελευταία τροποποίηση στις 14:14 - 31 Ιουλ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.