ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπάιντεν: "Είμαστε ενθαρρυμένοι από την πρόοδο που επιτυγχάνει η Ελλάδα"

16:51 - 08 Αυγ 2013 | Οικονομία
Λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μίλησε για την Ελλάδα και την πορεία των δύο χωρών.

Η επιτυχία της Ελλάδας αποτελεί βασικό ενδιαφέρον για τις ΗΠΑ, δηλώνει σε αποκλειστική του συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και σημειώνει πως η σχέση των δύο χωρών «είναι ισχυρή εταιρική σχέση, που βασίζεται στις κοινές αξίες που καθιστούν τους δύο λαούς όχι μόνο συμμάχους, αλλά καλούς φίλους».

Ο κ. Μπάιντεν δίνει την ατζέντα της αποψινής συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, στον Λευκό Οίκο. Στο πλαίσιο συζήτησης συμπεριλαμβάνονται, η ελληνική Προεδρία της ΕΕ το 2014 και πώς θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη κοινών στόχων, από τη δεύρυνση του εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ μέχρι την υποστήριξη των προσπαθειών της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας για την ειρηνική επίλυση της σύρραξης στη Συρία, καθώς επίσης ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε, ως «σημαντική φωνή στην Ανατολική Μεσόγειο» και δεδομένων των προσπαθειών για την εμπέδωση της εμπιστοσύνης Ελλάδας- Τουρκίας, να επηρεάσει θετικά την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

Ερωτηθείς για το κόστος των μεταρρυθμίσεων έναντι του ελληνικού λαού, ο κ. Μπάιντεν τονίζει: «Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιστεύουν ότι οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η Ελλάδα είναι αναγκαίες για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τον λαό της, αλλά νιώθουμε απόλυτα το κόστος που υπομένει. Αν και συνεχίζουν να υπάρχουν προκλήσεις, είμαστε ενθαρρυμένοι από την πρόοδο που επιτυγχάνει η Ελλάδα υπό τον πρωθυπουργό, κ. Σαμαρά».

«Σπουδαία ευκαιρία για την Ελλάδα» χαρακτηρίζει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ την εξεύρεση νέων ενεργειακών πηγών και ενθαρρύνει την Αθήνα να προχωρήσει, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με ασφαλή και υπεύθυνο τρόπο που να διατηρεί την περιφερειακή συνεργασία, στην αξιοποίηση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων της.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.