ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μετά τον ΟΠΑΠ έρχονται οι επόμενες ιδιωτικοποιήσεις

11:31 - 13 Αυγ 2013 | Οικονομία
Μετά τον ΟΠΑΠ έρχονται οι επόμενες ιδιωτικοποιήσεις
Η κυβέρνηση προγραμματίζει τις επόμενες ιδιωτικοποίησεις δημόσιων οργανισμών, ενώ από το ΤΑΙΠΕΔ εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την πώληση του μεριδίου του ΟΠΑΠ.

ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ παίρνουν σειρά στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ στην Emma Delta.

Όπως είπε την Τρίτη ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, στόχος είναι οι σχετικές διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί έως το πρώτο τρίμηνο του 2014.

ΟΛΠ και ΟΛΘ τον Σεπτέμβριο

Μέσα στον Σεπτέμβριο θα δημοσιευθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ, για τους οποίους, όπως είπε ο κ. Σταυρίδης, στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. μέσα στο α΄τρίμηνο του 2014.

Ο κ. Σταυρίδης σημείωσε ότι το ΤΑΙΠΕΔ προτείνει την πώληση του συνόλου των μετοχών των δύο Οργανισμών, ωστόσο, προσέθεσε, ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτης, «έχει διαφορετική άποψη».

Η αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ, όπως επισήμανε ο κ. Σταυρίδης, θα πρέπει να έχει κλείσει μέχρι το τέλος του έτους ή τις αρχές του 2014.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ τόνισε ότι «δεν ιδιωτικοποιείται το νερό», αλλά οι υπηρεσίες τιμολόγησης, συντήρησης και επέκτασης του δικτύου, καθώς και είσπραξης.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι μετά την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ θα μειωθούν οι τιμές του νερού ή έστω θα παραμείνουν σταθερές για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

olp640 130813

ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αναμένεται ότι μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Ο κ. Σταυρίδης είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από Κινέζους, Ρώσους και Γάλλους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα πάει σε εκείνον που θα δώσει τα περισσότερα».

Η ιδιωτικοποίηση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2014 Το ίδιο διάστημα πρόκειται θα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία και για την η αποκρατικοποίηση της εταιρείας συντήρησης τροχαίου υλικού (ROSCO).

trena610 130813

Σταυρίδης: Ούτε στον ύπνο μας τα έσοδα από την πώληση του ΟΠΑΠ

Επίσης, ο κ. Σταυρίδης απάντησε σε όσους θεωρούν ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ  συνιστά ξεπούλημα κάνοντας λόγο για «συνθηματολογία». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τα 652 εκατ. ευρώ που πήραμε από τη μεταβίβαση ούτε στον ύπνο μας» και πρόσθεσε: «Τα 550 εκατ. των κερδών του ΟΠΑΠ που πήραμε πέρυσι είναι από το 100% της επιχείρησης και πουλήσαμε το 33% ο ΟΠΑΠ πουλήθηκε 18,6 φορές τα κέρδη του, προεισπράττεις κέρδη 20 ετών, καθώς από το μεικτό κέρδος φροντίσαμε να πάρουμε το 30%». 

stauridis660 130813

Σύμφωνα με τον κ. Σταυρίδη, οι περισσότερες χώρες του κόσμου θέλουν προσέλκυση επενδύσεων.

«Ιδιωτικοποιήσεις σημαίνουν επενδύσεις, δημιουργία θέσεων εργασίας, σημαίνουν ανάπτυξη. Φτάσαμε στο σημείο να μην έχουμε μια πώς θα γίνουν επενδύσεις για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας;» διερωτήθηκε.

«Ενα μονοπώλιο είναι ό,τι χειρότερο είτε είναι ιδιωτικό είναι κρατικό. Από την άλλη μεριά, κρατική διοίκηση και καλοδιοικηση είναι έννοιες αντισυγκρουόμενες εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων» τόνισε.

Ο πρόεδρος του Ταμείου διαβεβαίωσε ότι το ελληνικό κράτος θα φροντίσει να βάλει τις ρυθμίσεις ώστε οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:07 - 13 Αυγ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.