ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιμένει η Μέρκελ: Δεν τίθεται θέμα «κουρέματος» στο ελληνικό χρέος

17:31 - 16 Αυγ 2013 | Οικονομία
Επιμένει η Μέρκελ: Δεν τίθεται θέμα «κουρέματος» στο ελληνικό χρέος
Πίστη στη γραμμή που έχει αποφασίσει να κρατήσει το Βερολίνο εμφανίστηκε για μια ακόμα φόρα η Άγκελα Μέρκελ, καθώς επισήμανε πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο νέας απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα  Frankfurter Allgemeine Zeitung, η καγκελάριος ανέφερε για μια ακόμα φορά πως «τυχόν νέο haircut στο ελληνικό χρέος θα βύθιζε εκ νέου στην αβεβαιότητα την Ευρώπη», κάτι λιγότερο από 1,5 μήνα πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, στις 22 Σεπτεμβρίου. 

 

Αναφερόμενη στο χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί για επαναξιολογηθεί η κατάσταση της Ελλάδας στο τέλος του 2014 ή στις αρχές του 2015 η Μέρκελ δήλωσε στην FAZ: «Πρέπει να ακολουθήσουμε αυτό το χρονοδιάγραμμα, αντί να κάνουμε υποθέσεις ξανά και ξανά κάθε μέρα.»

 

 

Δηλώσεις κόντρα στη θέση του Βερολίνου

 

«Το κούρεμα είναι αναπόφευκτο», δήλωνε ωστόσο νωρίτερα στην ίδια γερμανική εφημερίδα ο καθηγητής Γιόρκ Ρότσολ Jörg Rocholl, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του υπουργείου Οικονομικών.
«Το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει καταγράψει ο ελληνικός προϋπολογισμός μέχρι τον Ιούλιο απέχει μακράν από το να καλύψει και τις πληρωμές των επιτοκίων. Γι' αυτό είναι απαραίτητη και αναπόφευκτη μία αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία θα περιλαμβάνει τουλάχιστον το ήμισυ των χρεών», κάτι που για τη Γερμανία θα μεταφραζόταν σε "διψήφιο νούμερο σε δισεκατομμύρια ευρώ" υποστηρίζει.


Από την πλευρά του ο Χένινγκ Κλοτ από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου δηλώνει στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, ότι, σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις του, οι δημόσιοι πιστωτές θα ήταν υποχρεωμένοι να παραιτηθούν από το 65% των δανείων τους προς την Ελλάδα.


«Υποθέτω ότι μετά τις γερμανικές εκλογές η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μας ανακοινώσει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο κούρεμα», ανέφερε.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:43 - 16 Αυγ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.