ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

SPD: Η Ελλάδα θα χρειαστεί 77 δισ. ευρώ μέχρι το 2020

12:14 - 27 Αυγ 2013 | Οικονομία
SPD: Η Ελλάδα θα χρειαστεί 77 δισ. ευρώ μέχρι το 2020
Το γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κενό για την Ελλάδα μέχρι το 2015 είναι μεγαλύτερο από 10 δισ. ευρώ.

Το χρηματοδοτικό κενό για την Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερο από το μέχρι στιγμής υπολογισθέν ποσό των 10 δισεκατομμυρίων, εκτιμά το γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό, στην περίοδο 2015-2020 η Ελλάδα θα παρουσιάσει ένα πρόσθετο χρηματοδοτικό κενό, το οποίο δεν μπορεί ακόμη να προσδιοριστεί ακριβώς, αλλά ασφαλώς θα πρόκειται για «διψήφιο νούμερο». Στο μεταξύ ο Σύνδεσμος Γερμανών Βιομηχάνων επαναφέρει την πρότασή του πέρι αποπληρωμής του ελληνικού χρέους μέσω εκποίησης περιουσιακών στοιχείων.

Συνεχίζοντας την προεκλογική αντιπαράθεση για την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος των σοσιαλδημοκρατών για θέματα προϋπολογισμού Κάρστεν Σνάϊντερ δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα από τα 10-11 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, όπως υπολογίζει η γερμανική κυβέρνηση (αλλά και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών).
Σύμφωνα με τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό, στην περίοδο 2015-2020 η Ελλάδα θα παρουσιάσει ένα πρόσθετο χρηματοδοτικό κενό, το οποίο δεν μπορεί ακόμη να προσδιοριστεί ακριβώς, αλλά ασφαλώς θα πρόκειται για «διψήφιο νούμερο».

«Να βάλει τα νούμερα στο τραπέζι»

Το κενό προκύπτει από την παρατεινόμενη ύφεση και τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, τονίζει ο Κάρστεν Σνάϊντερ, ο οποίος καλεί την κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ «να βάλει τα νούμερα στο τραπέζι όσο το δυνατόν γρηγορότερα». Άλλωστε, όπως υπενθυμίζει ο πολιτικός των σοσιαλδημοκρατών, και η τρόϊκα είχε αποφανθεί, κατά την τελευταία ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί συνολικά άλλα 77 δις μέχρι το 2020.

BDI: Ελληνικά περιουσιακά στοιχεία για αποπληρωμή χρέους

Στο μεταξύ ο Σύνδεσμος Γερμανών Βιομηχάνων επαναφέρει την πρότασή του πέρι αποπληρωμής του ελληνικού χρέους μέσω εκποίησης περιουσιακών στοιχείων. Μιλώντας στην εφημερίδα Westdeutsche Allgemeine, o επικεφαλής του συνδέσμου Ούλριχ Γκρίλλο δηλώνει ότι «στην Ελλάδα υπάρχει κρατική περιουσία αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για παράδειγμα επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας, λιμάνια, αεροδρόμια ή άλλα ακίνητα» και προτείνει να μεταφερθούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης ESM, ώστε, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της, οι πιστωτές να διασφαλίσουν τα χρήματά τους, όπως υποστηρίζει.

«Όταν μία επιχείρηση κηρύττει πτώχευση, αυτό δεν σημαίνει ότι οι πιστωτές παραιτούνται από τις αξιώσεις τους, τουλάχιστον εωσότου ο διαχειριστής της πτώχευσης να εξετάσει τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης και να αποφανθεί σχετικώς» εξηγεί ο Γκρίλλο. Παράλληλα, ο επικεφαλής του BDI επικρίνει τις καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και υποστηρίζει ότι η πώληση κρατικής περιουσίας θα ήταν μία καλή «συνταγή» για την εξυγίανση του προϋπολογισμού σε όλες τις χώρες της κρίσης.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:26 - 27 Αυγ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.