ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μηδενισμό των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας μελετά η ΕΕ

12:54 - 31 Αυγ 2013 | Οικονομία
Μηδενισμό των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας μελετά η ΕΕ
Στο πλαίσιο αυτό το σχέδιο προβλέπει και τη δημιουργία εταιρείας συμμετοχών στο Λουξεμβούργο, όπου θα μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου αξίας έως 20 δισ. ευρώ.

Η αξιοποίηση ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου από διεθνή εταιρεία συμμετοχών με έδρα το Λουξεμβούργο φέρεται να αποτελεί κομμάτι της λύσης που εξετάζει η Ευρωζώνη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έως το 2020.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», ένα από τα βασικά σενάρια που εξετάζουν οι υπηρεσίες της ΕΕ για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους προβλέπει τον μηδενισμό των επιτοκίων όλων των δανείων που έχουν παράσχει στην Ελλάδα τα κράτη της Ευρωζώνης και ο EFSF μέχρι το 2022.

Ως αντάλλαγμα η Ελλάδα θα μεταφέρει προς αξιοποίηση σε εταιρεία συμμετοχών με έδρα το Λουξεμβούργο κρατικά περιουσιακά στοιχεία ύψους έως και 20 δισ. ευρώ.

Αύξηση του ΑΕΠ με τις ιδιωτικοποιήσεις

Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, οι εμπροσθοβαρείς ιδιωτικοποιήσεις θα οδηγήσουν σε αύξηση του ΑΕΠ το επίμαχο διάστημα, βελτιώνοντας έτσι πρόσθετα το προφίλ του χρέους.

Πρέπει να τονισθεί πως η επίσημη συμμετοχή του επίσημου τομέα (OSI) στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μέσω των «μηδενικών» επιτοκίων, αλλά και το επικείμενο τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας (το οποίο θα συνοδευτεί με νέο Μνημόνιο), ικανοποιούν τους όρους που έχει θέσει το ΔΝΤ για να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα έως το 2016.

Πάντως, το ζήτημα της προικοδότησης με ελληνικά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας συμμετοχών με έδρα το Λουξεμβούργο αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στο Eurogroup της 14ης Οκτωβρίου.

euro athens460

Το σχέδιο «EURECA 2»

Το σχέδιο για τη δημιουργία μιας εταιρείας συμμετοχών που αντλεί έσοδα από την δημόσια περιουσία που θα μειώνουν το χρέος είναι εμπνευσμένο από το σχέδιο EURECA που παρουσίασε η Roland Berger το 2011, ωστόσο είναι έξι φορές μικρότερο σε μέγεθος σε σχέση με το αρχικό το οποίο προέβλεπε την ομαδοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 125 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», η εταιρεία συμμετοχών -η διοίκηση της οποίας μπορεί να γίνεται από κοινού από τον ESM, την EBDR, την ΕΙΒ, αλλά και άλλους οργανισμούς- θα εκδίδει ομόλογα έναντι μελλοντικών εσόδων από τα ακίνητα αυτά θα μπορεί να δημιουργεί εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων τις οποίες θα μετοχοποιεί, αλλά και να επενδύει με τρόπους που θα παράγουν αξία για τα ίδια τα ακίνητα (να τα οικοδομεί και εν συνεχεία να τα πουλά).

athens vouli460

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.