ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο «κοκτέιλ» μέτρων για την επιστροφή στην ανάπτυξη

08:29 - 09 Σεπ 2013 | Οικονομία
Νέο «κοκτέιλ» μέτρων για την επιστροφή στην ανάπτυξη
Έναν συνδυασμό μέτρων για τον περαιτέρω περιορισμό των δαπανών στο Δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση σε συμφωνία με την τρόικα.

Σταθερή στο δρόμο των περικοπών των δαπανών παραμένει η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τα «κόκκινα» ταμεία σε φορείς, οργανισμούς και Ταμεία, που τόσο επιβάρυναν το ελληνικό χρέος τις τελευταίες δεκαετίες.

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ η κυβέρνηση χρησιμοποιεί για το σκοπό αυτό τη μελέτη, για την «επισκόπηση δαπανών 2013 - 2016» (spending review), που πραγματοποιήθηκε με εντολή του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και παραδόθηκε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στον σημερινό αντιπρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο και στον υπουργό Οικονομικών αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012.

Η μελέτη αποτέλεσε τη βάση κατάρτισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος της περιόδου 2013-2016 και κατ' επέκταση συνιστώσα κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014, δεδομένου ότι προσδιορίζει σειρά συγκεκριμένων και ποσοστικοποιημένων προτάσεων με στόχο τη συμπίεση του επιπέδου δαπανών κατά τρεις και πλέον μονάδες του ΑΕΠ ή ποσό 6 δισ. ευρώ για όλη την περίοδο. Η έμφαση προσαρμογής δόθηκε για τη διετία 2013-2014.

Ετσι τα μέτρα λιτότητας του 2013 συνεχίζονται αμείωτα και εφέτος, ενώ για το 2014 τον πρόσθετο «λογαριασμό» θα πληρώσουν κυρίως:

  • Οι δικαστές, αφού αναβάλλεται η καταβολή αναδρομικών αμοιβών ύψους 140 εκατ. ευρώ.
  • Οι καθηγητές των ΤΕΙ που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα με στόχο τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 13,8 εκατ. ευρώ.
  • Οι αναπληρωτές δάσκαλοι και καθηγητές - πολλοί απομακρύνθηκαν και χιλιάδες που δεν θα προσληφθούν - αφού από το σύνολο μισθοδοσίας γίνονται περικοπές κονδυλίων 87,5 εκατ. ευρώ.

lefta500 10813

Ειδικά για τον περιορισμό της μισθολογικής δαπάνης η κυβέρνηση επανεξετάζει τις προτάσεις που απερρίφθησαν ή δεν πέρασαν λόγω του πολιτικού κόστους, όπως είναι:

1. Οι πέραν του ενιαίου μισθολογίου αμοιβές εργαζομένων στη Βουλή.

2. Η ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο των υπαλλήλων της ΕΥΠ.

3. Η επανεξέταση των αμοιβών των κληρικών, οι οποίοι λαμβάνουν δεύτερη σύνταξη από το Δημόσιο, και η κατάργηση της δυνατότητάς τους να λαμβάνουν και τις πλήρεις αποδοχές τους ως κληρικών.

4. Η κατάργηση των αποζημιώσεων μετακίνησης υπαλλήλων των ΟΤΑ και του ΟΓΑ (έξοδα κίνησης) για εργασία εντός των ορίων του νομού τους.

5. Κατάργηση όλων των επιμισθίων (π.χ. σε υπαλλήλους της ΔΕΗ, του ΕΟΦ, φορέων του υπουργείου Πολιτισμού).

Επίσης, προκειμένου να κλείσει η «τρύπα» ύψους 1,9 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε στα εφετινά έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων και καλύφθηκε από επιχορηγήσεις του τακτικού προϋπολογισμού, έρχονται έναν χρόνο νωρίτερα και θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2014 νέες περικοπές στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, των εργαζομένων στους ΟΤΑ και στις ΔΕΚΟ.

giatroi622 290513

Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης

Για το 2014 προβλέπεται η περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των δημόσιων νοσοκομείων κατά 103 εκατ. ευρώ μέσω γενοσήμων και η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης της συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ κατά 136 εκατ. ευρώ.

Το πλέον δύσκολο μέτρο για τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη είναι η εφαρμογή του μέτρου της «συνασφάλισης», όπως αποκαλείται, που προβλέπει οι ασφαλισμένοι στα Ταμεία να καταβάλλουν το 15% του ημερήσιου νοσηλίου στα νοσοκομεία και 10 ευρώ ανά επίσκεψη στο εξωτερικά ιατρεία ή στον γιατρό τους ύστερα από τη συμπλήρωση ενός ανωτάτου ορίου κατά κεφαλήν δαπάνης ιατρικών υπηρεσιών.

Αντ' αυτού εξετάζεται η αύξηση του «εισιτηρίου», δηλαδή του ελάχιστου τιμήματος που καταβάλλουν όλοι οι ασφαλισμένοι-ασθενείς όταν επισκέπτονται το νοσοκομείο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.