ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα 3 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα

12:33 - 10 Σεπ 2013 | Οικονομία
Στα 3 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα
Σταθερά ανοδική πορεία ακολουθεί το πρωτογενές πλεόνασμα που διαμορφώθηκε στο 1,6% του ΑΕΠ για το 8μηνο.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα του Κρατικού Προϋπολογισμού σε τροποποιημένη ταμειακή βάση διαμορφώθηκε στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2013 στα 3 δισ. ευρώ (1,6% του ΑΕΠ) , έναντι πλεονάσματος 2,55 δισ. ευρώ στο επτάμηνο 2013.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα κατά 50% αποδίδεται στην μεταφορά αποδόσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τη διακράτηση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ (Securities Market Program -SMPs).

Τονίζεται ότι τα έσοδα από SMPs δεν είχαν προβλεφθεί αρχικά στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2013, καθώς η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης-27ης Νοεμβρίου 2012, ελήφθη μεταγενέστερα δηλαδή μετά την ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού από τη Βουλή των Ελλήνων.

Στοσ 2,4 δισ. ευρώ το έλλειμμα του Προϋπολογισμού

Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2013 μειώθηκε και διαμορφώθηκε στα 2,4 δισ. ευρώ, έναντι στόχου οκταμήνου για έλλειμμα 7,8 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι την αντίστοιχη περίοδο του 2012 το έλλειμμα ήταν 12,5 δισ. ευρώ, δηλαδή ήταν υπέρ-πενταπλάσιο.

proypologismos622 100913

Στα 35 δισ. ευρώ τα καθαρά έσοδα

Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 35 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,6% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου και 5,9% έναντι του στόχου που είχε τεθεί για το οκτάμηνο του έτους. Εάν εξαιρεθούν τα έσοδα από τη μεταφορά των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος (SMPs), αυτά παραμένουν αυξημένα κατά 500 εκατ. ευρώ έναντι των στόχων.

Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 31 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,1% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου και 3,9% έναντι του στόχου που είχε τεθεί για το οκτάμηνο του έτους. Τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν σε 32 δισ. ευρώ, περίπου 500 εκατ. ευρώ υψηλότερα από το στόχο που είχε τεθεί.

Από που προέρχονται τα έσοδα

Ειδικότερα, για το μήνα Αύγουστο, τα έσοδα προ επιστροφών του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,3 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 400 εκατ. ευρώ ή κατά 10,2% έναντι του μηνιαίου στόχου. Ενώ, τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 4,1 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 421 εκατ. ευρώ ή κατά 11,4% έναντι του μηνιαίου στόχου.

Αναλυτικότερα, για το μήνα Αύγουστο τα έσοδα από άμεσους φόρους παρουσίασαν υστέρηση κατά 158 εκατ. ευρώ ή 8,6% έναντι του μηνιαίου στόχου. Η υστέρηση αυτή αποδίδεται στα μειωμένα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, λόγω των παρατάσεων που έχουν δοθεί στην υποβολή και, συνεπώς, στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, καθώς και στα έσοδα από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών λόγω της καθυστερημένης αποστολής του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Οι έμμεσοι φόροι είναι αυξημένοι κατά 494 εκατ. ευρώ ή κατά 26,5% έναντι του μηνιαίου στόχου. Για όλο το οκτάμηνο είναι 328 εκατ. ευρώ υψηλότεροι από τους στόχους. Μάλιστα, είναι υψηλότεροι κατά 15% σε σχέση ακόμα και με τον Αύγουστο του 2012, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα μετά τον Ιούλιο.

Η απόκλιση έναντι των στόχων στο σύνολο των φορολογικών εσόδων το επτάμηνο 2013 είχε διαμορφωθεί στα 1,06 δισ. ευρώ, ενώ χάρη στην υπέρβαση των στόχων στους έμμεσους φόρους η απόκλιση έχει ήδη μειωθεί στα 713 εκατ. ευρώ, με τάση περαιτέρω συρρίκνωσης και προσέγγισης του ετήσιου στόχου, καθώς θα εξομαλύνονται και οι εισπράξεις από τους φόρους εισοδήματος.

lefta638 109913

Οι δαπάνες

Οι πρωτογενείς δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 28,4 δισ. ευρώ, ήτοι 2,8 δισ. ευρώ ή 9,1% χαμηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2012, και 1,9 δισ. ευρώ ή 6,4% χαμηλότερα από τον στόχο που είχε τεθεί για το οκτάμηνο του έτους.

Παρά το γεγονός ότι εφέτος, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, χορηγήθηκε η έκτακτη παροχή των δικαστικών (104 εκατ. ευρώ), είναι αυξημένες οι δαπάνες περίθαλψης (15 εκατ. ευρώ), οι δαπάνες κάλυψης ελλειμμάτων των νοσοκομείων (53 εκατ. ευρώ), οι αποδόσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (112 εκατ. ευρώ) και οι επιδοτήσεις για την αγροτική ανάπτυξη (31 εκατ. ευρώ).

Επίσης, χορηγήθηκε επίδομα θέρμανσης (80 εκατ. ευρώ) και αυξήθηκαν οι λειτουργικές και λοιπές δαπάνες στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας αποφυγής δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών (38 εκατ. ευρώ), ενώ ιδιαίτερα αυξημένες είναι και οι επιχορηγήσεις προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (264 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν στα 2,5 δισ. ευρώ, χαμηλότερες οριακά έναντι της περυσινής περιόδου και σημαντικά έναντι του στόχου. Ωστόσο, τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, οι δαπάνες είναι αυξημένες κατά 40% και 28% έναντι των αντίστοιχων μηνών του 2012, αποτυπώνοντας τη σταδιακή ενίσχυση της τάσης απορρόφησης των επενδυτικών πόρων.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο έχει γίνει ιδιαίτερα λελογισμένη χρήση και αξιοποίηση του αποθεματικού του Τακτικού Προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, κατά το οκτάμηνο του έτους, έχουν δαπανηθεί 328 εκατ. ευρώ ή το 30% του αποθεματικού που προβλέπονταν στον Προϋπολογισμό, έναντι του 70% περίπου του συνολικού αποθεματικού που είχε χρησιμοποιηθεί την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Και αυτό έχει χρησιμοποιηθεί εφέτος, εκτός από την κάλυψη ανελαστικών δαπανών για εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, κυρίως για την αντιμετώπιση δαπανών προετοιμασίας της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕE, για την κάλυψη δαπανών για πανεπιστημιακά συγγράμματα, για την επιδότηση άγονων γραμμών, για την αντιμετώπιση δαπανών που αφορούν στην ασφάλεια των καταστημάτων κράτησης της χώρας, για την υλοποίηση του έργου Σύζευξις, για την κάλυψη δαπανών για εμβολιασμό απόρων και ανασφάλιστων ατόμων της χώρας, για την καταβολή αποζημιώσεων στο προσωπικό της ΕΡΤ, για την κάλυψη εκτάκτων λειτουργικών δαπανών της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας και για την κάλυψη της ανάγκης έκτακτης επιχορήγησης του ΟΑΕΔ.

staikouras670 230813

Σταϊκούρας: Να πιάσουν τόπο οι τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρ.Σταϊκούρα, η προσπάθεια για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, στη Γενική Κυβέρνηση, στο τέλος του έτους συνεχίζεται με σταθερά βήματα ώστε «οι τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας να πιάσουν τόπο και μέσω του συνεχούς εμπλουτισμού του δημοσιονομικού εγχειρήματος με πολιτικές για την ανάταξη της πραγματικής οικονομίας η χώρα να εξέλθει από την βαθιά και παρατεταμένη κρίση, διαμορφώνοντας παράλληλα τις συνθήκες για την αντιμετώπιση του ζητήματος του δημοσίου χρέους».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.