ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παραδιάς στο "R": "Η ιδιοκτησία δεν αντέχει άλλες φοροεπιβαρύνσεις"

09:17 - 16 Σεπ 2013 | Οικονομία
Παραδιάς στο "R": "Η ιδιοκτησία δεν αντέχει άλλες φοροεπιβαρύνσεις"
"Η ιδιοκτησία δεν αντέχει άλλες φοροεπιβαρύνσεις". Με αυτήν τη δήλωση ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς τονίζει στο "R" ότι οι ιδιοκτήτες έχοντας πλέον στην κατοχή τους μια πλήρως απαξιωμένη περιουσία που δεν τους αποφέρει κανένα έσοδο δεν αντέχουν να πληρώσουν άλλα βάρη.

Σχολιάζοντας τα σενάρια για τις κυβερνητικές αποφάσεις σχετικά με το νέο φόρο φόρο στα ακίνητα ο κ. Παραδιάς τονίζει: Για τα μικρής και μεσαίας αντικειμενικής αξίας ακίνητα υποτίθεται ότι ο φόρος θα είναι μειωμένος σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς, ενώ αντίθετα θα αυξηθεί η φορολογία για τα ακίνητα σε περιοχές με υψηλή αντικειμενική αξία.

 

Το τελικό ισοζύγιο σε σχέση με τη διπλή φορολογία των προηγουμένων ετών διαφέρει ανά ιδιοκτήτη, μεγάλοι χαμένοι όμως φαίνεται ότι θα είναι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων και ξενοίκιαστων (μη ηλεκτροδοτούμενων) επαγγελματικών ακινήτων και κατοικιών που ως τώρα πλήρωναν μόνον ΦΑΠ και οι ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου αγροτεμαχίων που ως τώρα απαλλάσσονταν εντελώς από τη φορολογία.

 

Το νεότερο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει 20 φορολογικούς συντελεστές ανά τ.μ. για τα αστικά ακίνητα και τα οικόπεδα εντός σχεδίου και 10 συντελεστές για τα αγροτεμάχια. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο τελικός φόρος προκύπτει και από άλλους προσδιοριστικούς παράγοντες ανάλογα με το είδος του ακινήτου. Στόχος είναι η είσπραξη το 2014 περίπου 2,9 δισ. Ευρώ, για την επίτευξη του οποίου θα βεβαιωθεί σημαντικά μεγαλύτερο ποσό. Αλήθεια έχουμε στη χώρα μας αρκετές φυλακές για να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τέτοιους νόμους;

 

Η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει να ισχύσει στο εξής αυτοτελής φορολόγηση κάθε ακινήτου των φυσικών προσώπων με χαμηλό φορολογικό συντελεστή που δεν θα υπερβαίνει κατ’ ανώτατο όριο το συντελεστή φορολόγησης των νομικών προσώπων (0,6%) και κατάργηση κάθε άλλου ετήσιου φόρου κατοχής ακινήτων (ΦΑΠ, ΕΕΤΑ & ΤΑΠ). Υπολογισμός της φορολογητέας αξίας με μειωμένες τιμές σε σχέση με τις εφαρμοζόμενες για τη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων.

 

 

 Απελευθέρωση εμπορικών μισθώσεων

 

Σχετικά με τις εμπορικές μισθώσεις ο κ. Παραδιάς ήταν σαφής: "Η προστασία των εμπορικών μισθώσεων θεσμοθετήθηκε σε εποχές τεράστιας ζήτησης και ελάχιστης προσφοράς επαγγελματικής στέγης για μίσθωση, για να προστατευθούν οι παλαιοί μισθωτές από νεώτερους συναδέλφους τους που προσέφεραν μεγαλύτερα μισθώματα. Στη σημερινή οικονομική ύφεση, η νομοθεσία αυτή διαιωνίζεται όχι από πραγματική ανάγκη, αλλά ως κατάλοιπο της προνομιακής προστασίας ορισμένων ισχυρών επαγγελματικών τάξεων σε βάρος της ίδιας της κοινωνίας και συγκεκριμένα των ιδιοκτητών ακινήτων που σήμερα έχουν στοχοποιηθεί να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος του δημοσίου χρέους της χώρας μας!

 

Σήμερα χιλιάδες ιδιοκτήτες κλειστών καταστημάτων, γραφείων κλπ., είναι πρόθυμοι να τα διαθέσουν στην αγορά ακόμα και με συμβολικά μισθώματα, προκειμένου να τα ξαναδούν να ζωντανεύουν, τους αποτρέπει όμως απόλυτα η υποχρεωτική 16ετής δέσμευση της ιδιοκτησίας τους από την ισχύουσα νομοθεσία σύμφωνα με την οποία οι ιδιοκτήτες έχουν μόνον υποχρεώσεις και οι ενοικιαστές μόνον δικαιώματα, παρότι σήμερα αυτοί έχουν την απόλυτα ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση, αφού τα διαθέσιμα καταστήματα είναι πάμπολλα και οι υποψήφιοι ενοικιαστές ελάχιστοι.

 

Η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει σταδιακή απελευθέρωση των παλαιών μισθώσεων μέχρις εξάντλησης της 12ετίας, ώστε να μην θιγούν οι υφιστάμενοι ενοικιαστές, και άμεση απελευθέρωση όλων των νέων, ώστε να νοικιαστούν άμεσα, με ελεύθερες συμφωνίες και χαμηλά μισθώματα τα κλειστά καταστήματα των κέντρων των πόλεών μας.

 

 

Στην κτηματαγορά δεν κινείται τίποτα!

 

Σε ερώτηση του "R" για την κατάσταση που επικρατεί στην κτηματαγορά ο κ. Παραδιάς ήταν κατηγορηματικός:
"Δεν κινείται τίποτα"! Οποιοδήποτε ακίνητο προσφέρεται προς πώληση, και σε οποιαδήποτε τιμή, δεν ενδιαφέρει κανέναν! Η πλήρης έλλειψη συναλλαγών συνεπάγεται και πλήρη έλλειψη οποιασδήποτε δυνατότητας διατύπωσης τιμών στις οποίες πράγματι να μπορεί να πωληθεί ένα ακίνητο, μέσα σε κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα.

 

Οι προτάσεις των φορέων της αγοράς για τις αντικειμενικές αξίες περιλαμβάνουν τα εξής:
Α. Πλήρη κατάργηση των συντελεστών εμπορικότητας, ή μείωσή τους κατά τουλάχιστον 50% στο τμήμα τους που υπερβαίνει τη μονάδα.
Β. Ουσιαστική αύξηση των συντελεστών παλαιότητας, λόγω όχι μόνον της κατάστασης της αγοράς, αλλά και της απαξίωσής τους από μέτρα όπως το ενεργειακό πιστοποιητικό, η υποχρεωτική ανακαίνιση ανελκυστήρων κλπ.
Γ. Κατάργηση του συντελεστή μεγέθους για τις κατοικίες μεγάλου εμβαδού οι οποίες έχουν απαξιωθεί όχι μόνον από την οικονομική κατάσταση, αλλά από το τεκμήριο κατοικίας, που αφορά και τους ενοικιαστές, γι΄ αυτό και έχουν καταστεί κυριολεκτικά πράγματα εκτός συναλλαγής "res extra commercio"!
Δ. Καθιέρωση μειωτικού συντελεστή για τα επί τουλάχιστον ένα έτος ξενοίκιαστα ακίνητα ώστε να ενθαρρυνθεί η αγορά και αξιοποίησή τους, αλλά και να μπορούν οι κάτοχοί τους να πληρώσουν το φόρο κατοχής.
Ε. Μαζική μείωση των "τιμών ζώνης" στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν πλέον εμπορικές τιμές και συναλλαγές.

 

Τέλος σε ερώτηση αν μετά την ραγδαία μείωση των τιμών στα ακίνητα, υπάρχει κάποιο επενδυτικό ενδιαφέρον από τους ξένους π.χ στην αγορά εξοχικών κατοικιών ο κ. Παραδιάς είπε: Προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον. Αν υπήρχε θα ήταν πολύ θετικό γεγονός.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:29 - 16 Σεπ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.