ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρέγκλινγκ (ΕSM): Κι όμως, το Ελληνικό χρέος έχει "κουρευτεί" αισθητά

13:49 - 27 Σεπ 2013 | Οικονομία
Ρέγκλινγκ (ΕSM): Κι όμως, το Ελληνικό χρέος έχει "κουρευτεί" αισθητά
"Υπάρχει", όπως λέει, "ένα πολύ μεγάλο στοιχείο επιδότησης στη χρηματοδότηση που παρέχουμε".

Αποκαλυπτικός των προθέσεων της Ευρώπης ως προς τη διαχείριση του Ελληνικού χρέους εμφανίζεται ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, λέγοντας ότι με τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει το χρέος της Ελλάδας έχει «κουρευτεί» σημαντικά.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal, και συγκεκριμένα ερωτηθείς, αν ο ESM μπορεί να καταγράψει κεφαλαιακές ζημιές για τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα, ο κ. Ρέγκλινγκ απαντά αρνητικά. «Όχι. Ακούω ότι υπάρχει μία ευρεία συζήτηση για το θέμα της περικοπής του χρέους. Δεν είναι πεπεισμένος ότι αυτή είναι αναγκαία».

 

«Από την οπτική της Ελλάδας, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο στοιχείο επιδότησης στη χρηματοδότηση που παρέχουμε, χωρίς δημοσιονομικό κόστος για τις χώρες - μέλη μας, ασφαλώς. Αυτή προκύπτει από τις μακρές περιόδους λήξης, τα χαμηλά επιτόκια και το γεγονός ότι υπήρξε ακόμη και αναστολή σε κάποιες πληρωμές τόκων - έχουμε την αναστολή πληρωμής τόκων για δέκα χρόνια, ως μέρος του δεύτερου προγράμματος. Αν τα αθροίσετε όλα αυτά, πρόκειται για ένα τεράστιο στοιχείο επιδότησης. Και αυτό είναι οικονομικά ισοδύναμο με ένα κούρεμα. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους και να δουν το θέμα με αυτό τον τρόπο», αναφέρει ο γενικός διευθυντής του ESM.

 

Αναφερόμενος στον στόχο που έχει τεθεί για 120% του ΑΕΠ, προκειμένου να χαρακτηρισθεί ως βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ο κ. Ρέγκλινγκ υποστηρίζει ότι δεν αρκεί να τεθεί ως στόχος ένα ορισμένο επίπεδο του χρέους. «Αυτό δεν έχει σημασία», είπε. «Επειδή, εάν τεθεί ένα επίπεδο χρέους 120% του ΑΕΠ σε ένα χρονικό σημείο, έχει μεγάλη διαφορά, εάν η χώρα πρέπει να πληρώνει επιτόκια της αγοράς για το χρέος αυτό - που θα ήταν σήμερα στο 9% και ακόμη και αν μειωθούν θα φθάσουν στο 6% - ή εάν πληρώνει τα επιτόκια που χρεώνουμε εμείς, τα οποία είναι περισσότερο κοντά στο 1,5%. Αυτά είναι τα επιτόκια, με συν ή πλην ένα τέταρτο της μονάδας (0,25%). Δεν είναι επαρκής ανάλυση, αν κάποιος λαμβάνει υπόψη του μόνο το επίπεδο του χρέους ή τον λόγο του χρέους… Εμείς παρέχουμε χρηματοδότηση για 30 χρόνια.»

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.