ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κοντά στα 4 δισ. ευρώ οι περικοπές του νέου προϋπολογισμού

08:24 - 30 Σεπ 2013 | Οικονομία
Κοντά στα 4 δισ. ευρώ οι περικοπές του νέου προϋπολογισμού
Συμπίεση κρατικών δαπανών με σημαντικές περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση και νέα φορολογικά βάρη για ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων , κατά κύριο λόγο, φέρνει ο προϋπολογισμός του 2014.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες σε αυτόν προβλέπεται μείωση των δαπανών της τάξης των 3,8 δις ευρώ σε σχέση με εφέτος εκ των οποίων τα 2 δις ευρώ θα κοπούν από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Όπως αναφέρει το «Έθνος», στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων ο... λογαριασμός θα είναι αυξημένος κατά 2,1 δις ευρώ σε σύγκριση με το 2013 με τους άμεσους φόρους να προσδιορίζονται στα 19,1 δις ευρώ.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 2,75 δις ευρώ.

H συρρίκνωση των κρατικών δαπανών θα συνεχισθεί με αμείωτο ρυθμό και το 2014. Οπως θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους και στο νέο Μεσοπρόθεσμο τα κονδύλια για μισθούς, συντάξεις, κοινωνική ασφάλιση, περίθαλψη, επενδύσεις και καταναλωτικές δαπάνες θα είναι μειωμένα κατά 3,8 δισ. ευρώ περίπου σε σχέση με τα αντίστοιχα κονδύλια του τρέχοντος έτους.

 

Το μεγαλύτερο «ψαλίδισμα» αναμένεται στην κοινωνική ασφάλιση καθώς ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εργασίας θα περικοπεί κατά 2 δισ. ευρώ, γεγονός που ισχυροποιεί το ενδεχόμενο νέων μειώσεων στις συντάξεις (κατά κύριο λόγο τις επικουρικές).

Αυτές τις ημέρες στις επαφές των τεχνικών κλιμακίων αλλά και των επικεφαλής της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο «κλειδώνουν» τα μεγέθη με βασικό ζητούμενο τη διασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος τουλάχιστον 1,5% του ΑΕΠ για το 2014.

Οι πρωτογενείς δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού συμπεριλαμβανομένου του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων υπολογίζονται στα 53,2 δισ. ευρώ από 49,4 δισ. ευρώ φέτος. Μάλιστα προβλέπεται περαιτέρω υποχώρηση τους στα 46,3 δισ. ευρώ το 2015.

Σε κάθε υπουργείο προβλέπονται ανώτατα όρια δαπανών τα οποία θα πρέπει να τηρηθούν με... θρησκευτική ευλάβεια ώστε το πρωτογενές πλεόνασμα να φθάσει το 2014 στα 2,75 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά οι περικοπές... ξεκινούν από τα κονδύλια του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που είναι και το πλέον... δαπανηρό υπουργείο. Του χρόνου θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό με 12,7 δισ. ευρώ (τα 540 εκατ. ευρώ αφορούν επενδυτικές δαπάνες ενταγμένες στο ΠΔΕ). Πρόκειται για κονδύλι κατά 13,3% ή 1,95 δισ. ευρώ μικρότερο σε σχέση με το 2013.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:50 - 30 Σεπ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.