ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΙΟΒΕ: Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, παραμένουν απαισιόδοξα τα νοικοκυριά

23:02 - 01 Οκτ 2013 | Οικονομία
ΙΟΒΕ: Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, παραμένουν απαισιόδοξα τα νοικοκυριά
«Η έξοδος από τον υφεσιακό κύκλο πλησιάζει» εκτιμά ο ΙΟΒΕ.

Σε ανοδική πορεία επανήλθε τον Σεπτέμβριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα μετά από ένα δίμηνο διόρθωσης και διαμορφώθηκε στις 93,1 μονάδες από 91,7 τον Ιούλιο και 89,2 τον Αύγουστο.

Όλο και περισσότεροι συμφωνούν ότι είτε λόγω εξωγενών παραμέτρων και διάθεσης των πιστωτών για ηπιότερη προσαρμογή, είτε λόγω άμβλυνσης της αβεβαιότητας για την οικονομία «η έξοδος από τον υφεσιακό κύκλο πλησιάζει» σχολιάζει ο ΙΟΒΕ. Ωστόσο, η εικόνα αλλάζει σε ό,τι αφορά την καταναλωτική εμπιστοσύνη, με τα νοικοκυριά κυρίως λόγω ψαλιδίσματος των εισοδημάτων τους και των φόρων που έρχονται στο β' εξάμηνο να παραμένουν απαισιόδοξα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η έντονη βελτίωση του κλίματος στις κατασκευές και τη βιομηχανία, αντισταθμίζεται εν μέρει από την εξασθένηση των προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, με το κλίμα στις υπηρεσίες να παραμένει αμετάβλητο.

Όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ, οι προσδοκίες των επιχειρήσεων φαίνεται να ανακάμπτουν λόγω της επιβράδυνσης της ύφεσης που καταγράφεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 25%

Αν και το σωρευτικό αποτέλεσμα της ύφεσης αναμένεται να κορυφωθεί στο τελευταίο τρίμηνο του έτους και να αγγίξει συνολική συρρίκνωση του προϊόντος, της τάξης του 25% του ΑΕΠ, αρκετοί κλάδοι της οικονομίας διατυπώνουν λιγότερο απαισιόδοξες προσδοκίες για το επόμενο διάστημα.

«Φαίνεται δηλαδή όλο και περισσότεροι να συμφωνούν ότι είτε λόγω εξωγενών παραμέτρων και διάθεσης των πιστωτών για ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή, είτε λόγω περαιτέρω άμβλυνσης των διάφορων μορφών αβεβαιότητας που κυριαρχούσαν στην ελληνική οικονομία, η έξοδος από τον υφεσιακό κύκλο πλησιάζει» επισημαίνει το ΙΟΒΕ.

Ωστόσο το Ίδρυμα σημειώνει ότι η έκταση και ο βαθμός στον οποίο η εκτιμώμενη σταθεροποίηση της οικονομίας θα οδηγήσει και σε βιώσιμη μεγέθυνση, παραμένει κομβικό ζήτημα που σχετίζεται με πλήθος παραμέτρων: από την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων στη χώρα που δημιουργούν θέσεις εργασίας, έως την αξιόπιστη και απρόσκοπτη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Αναλυτικά:

  • Στη Βιομηχανία, οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής εντείνονται σημαντικά, με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να αμβλύνονται και εκείνες για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης να κερδίζουν έδαφος.
  • Στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους υποχωρούν ελαφρά, αντισταθμιζόμενες από την ήπια άνοδο στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση των πωλήσεων, με τις αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους να παραμένουν στα ίδια επίπεδα.
  • Στο Λιανικό Εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αμβλύνονται αισθητά, με τις προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές τους αντίθετα να επιδεινώνονται και τις αρνητικές εκτιμήσεις για τα αποθέματα να διευρύνονται ελαφρά.
  • Στις Κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων αμβλύνονται σημαντικά, με ταυτόχρονη, μικρή πτώση του δείκτη της προβλεπόμενης απασχόλησης.
  • Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού επιδεινώνονται ελαφρά, ενώ οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας δεν μεταβάλλονται, με τις προθέσεις για αποταμίευση το επόμενο 12μηνο να κινούνται πλησίον ιστορικά χαμηλών επιπέδων και τις δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας να εξομαλύνονται.

Όπως σημειώνει το ΙΟΒΕ «η ανακοπή της ανόδου της ανεργίας τους καλοκαιρινούς μήνες για πρώτη φορά από το πρώτο εξάμηνο του 2009, όπως αποτυπώνεται και στα σχετικά επίσημα στοιχεία, φαίνεται να αντανακλάται και στις προβλέψεις των καταναλωτών. Στον αντίποδα, οι έντονες πιέσεις στα εισοδήματα των εργαζομένων, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση των φορολογικών υποχρεώσεων στο δεύτερο εξάμηνο, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας στα νοικοκυριά για την οικονομική τους κατάσταση στους επόμενους μήνες».

iobe1 011013

Ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος σε ΕΕ-Ευρωζώνη

Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται για πέμπτο συνεχή μήνα τον Σεπτέμβριο στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ, με τον σχετικό δείκτη να αυξάνεται σε σχέση με τον Αύγουστο κατά 1,6 και 2,4 μονάδες αντίστοιχα, στις 96,9 και 100,6 μονάδες.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, η άνοδος του δείκτη στην ΕΕ είχε ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωσή του οριακά υψηλότερα του μακροχρόνιου μέσου όρου του για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2011.

Στην Ευρωζώνη, η βελτίωση του κλίματος οφείλεται στην καλυτέρευση των επιχειρηματικών προσδοκιών σε όλους τους τομείς.

Συγκεκριμένα, στο Λιανικό Εμπόριο (+3,6) και στις Κατασκευές (+4,4), ο σχετικός δείκτης αυξάνεται αισθητά, ενώ οι προσδοκίες βελτιώθηκαν ηπιότερα στις Υπηρεσίες (+1,9) και στη Βιομηχανία (+1,1 μονάδες).

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη αυξήθηκε κατά 0,7 μονάδες, παραμένοντας σε ανοδική τροχιά από τον περυσινό Δεκέμβριο, ενώ σε επίπεδο χωρών της Ευρωζώνης, ο δείκτης κλίματος ανέκαμψε τον Σεπτέμβριο σε τρεις από τις πέντε μεγαλύτερες εξ' αυτών, δηλαδή στην Ιταλία (+2,5), την Ισπανία (+2,5) και τη Γαλλία (+1,6).

Στη Γερμανία ο δείκτης κλίματος ήταν σχεδόν αμετάβλητος (+0,3), ενώ υποχώρησε στην Ολλανδία (-0,9).

Στην ΕΕ, η βελτίωση του κλίματος είναι εντονότερη σε σχέση με την Ευρωζώνη, καθώς οι προσδοκίες βελτιώθηκαν έντονα στη Βρετανία (+6,9), τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ εκτός Ευρωζώνης.

Σε επίπεδο τομέων, η ανάκαμψη στη Βιομηχανία, τις Υπηρεσίες και τους καταναλωτές υπερβαίνει την αντίστοιχη στην Ευρωζώνη, ενώ στις Κατασκευές και το Λιανικό Εμπόριο, η διόρθωση του σχετικού δείκτη ήταν ηπιότερη.

Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 22:11 - 01 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.