ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κοντά στα 5 δισ. ευρώ οι πληρωμές προς ιδιώτες, λέει το ΥΠΟΙΚ

15:39 - 02 Οκτ 2013 | Οικονομία
Με το κλάδο της ιδιωτικής Υγείας, των θεραπευτηρίων, των κλινικών και των διαγνωστικών κέντρων απλήρωτο, η κυβλερνηση επαίρεται ότι μειώνονται οι ληξιπροθεσμεες οφειλές του Δημοσίου.

Συνεχίζεται η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες, με το υπουργείο Οικονομικών να έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 5,8 δισ. ευρώ από την έναρξη της διαδικασίας μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

 

Δηλαδή, έχει ήδη μεταβιβαστεί προς τους φορείς το 73% των συνολικών πόρων που προβλέπονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας σήμερα τα σχετικά στοιχεία.

«Το υπουργείο Οικονομικών τόσο ως προς το χρονοδιάγραμμα αποδέσμευσης των πόρων όσο και ως προς το ύψος των δόσεων της δανειακής σύμβασης κινείται σύμφωνα με το σχεδιασμό», τόνισε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ.

Από τα στοιχεία του υπουργείου προκύπτει πως οι τελικές πληρωμές ανήλθαν στα 571 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Μέχρι σήμερα το συνολικό ύψος τους ανέρχεται περίπου στα 4,9 δισ. ευρώ, δηλαδή 2,7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

 

Συνεπώς, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, έχει αποδεσμευθεί από τους φορείς το 61% των συνολικών πόρων που προβλέπονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

 

Ενδεικτικά, το εννεάμηνο του έτους, έχουν χορηγηθεί 21.185 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, έχει πληρωθεί το 88% των χρηματοδοτήσεων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, του ΝΙΜΤΣ και των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, καθώς και το 92% των υποχρεώσεων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ (1,06 δισ. ευρώ από συνολικές υποχρεώσεις 1,15 δισ. ευρώ). Επίσης, έχει μεταβιβαστεί το ποσό και ολοκληρώνεται η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ

 

«Είναι αυτονόητο ότι η προσπάθεια για τον εναρμονισμό των χρηματοδοτήσεων με τις τελικές πληρωμές συνεχίζεται», επισημαίνει το υπουργείο, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που ήταν καταγεγραμμένες στο τέλος του 2011, κυρίως στον κλάδο υγείας των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης που μεταφέρθηκε στον ΕΟΠΥΥ καθώς και στους Δήμους, έχει παρουσιάσει σημαντική επιβράδυνση.

 

Η επιβράδυνση αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι κάποιες  δαπάνες παρουσιάζουν προβλήματα κανονικότητας και νομιμότητας και στο ότι μέρος των δαπανών είναι υπό αμφισβήτηση από τους φορείς και οι υποθέσεις εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη.

 

Επιπρόσθετα, αρκετοί φορείς που παρουσίαζαν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στο τέλος του 2011, δεν έχουν αιτηθεί χρηματοδότηση είτε επειδή έχουν εξοφλήσει από τον προϋπολογισμό τους τις οφειλές αυτές και σήμερα δεν παρουσιάζουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις είτε επειδή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης.

 

«Το υπουργείο Οικονομικών, παρότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εκκαθαριστεί το υπόλοιπο των οφειλών του 2011, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι οι ανωτέρω λόγοι θα οδηγήσουν στη μη απορρόφηση του συνόλου της ειδικής πίστωσης (για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που είχαν καταγραφεί έως το τέλος του 2011) μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, και προκειμένου να αξιοποιήσει τους πόρους που έχουν εξασφαλιστεί για το σκοπό αυτό (8 δισ. ευρώ), επιδιώκει την κατανομή της υπολειπόμενης χρηματοδότησης για την αποπληρωμή και ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν το 2012», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

 

Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, είναι το κράτος, παράλληλα με την προσήλωση στο να μη δημιουργηθεί νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του ώστε να τονωθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, που είναι προαπαιτούμενη συνθήκη για την ανάκαμψη της οικονομίας».

Τελευταία τροποποίηση στις 15:47 - 02 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.