ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπ.Οικ: Με έλλειμμα εντός στόχων και με δώρο 1 δισ. ευρώ καταθέτει τον προϋπολογισμό του 2014

00:09 - 03 Οκτ 2013 | Οικονομία
Υπ.Οικ: Με έλλειμμα εντός στόχων και με δώρο 1 δισ. ευρώ καταθέτει τον προϋπολογισμό του 2014
Θετική εικόνα προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση εν όψει της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2014.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με εκτιμήσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα διαμορφωθεί χαμηλότερα από το 3% του ΑΕΠ το 2013, που αποτελεί και το ξεχασμένο όριο από το... Μάαστριχτ, ενώ για το 2014 δημοσιονομικό έλλειμμα θα παραμείνει κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός, που θα κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα θα προβλέπει μικρό πρωτογενές αποτέλεσμα το 2013, ύφεση 4% για φέτος, κι ανάπτυξη σε ποσοστό 0,6% το 2014.

Το δώρο του 1 δισεκ. ευρώ

Για το υπουργείο Οικονομικών τα καλά νέα δεν εξαντλούνται μόνο εκεί. Υπάρχει ένα ... άτυπο δώρο από τις καταβολές των ληξιπροθέσμων οφειλών του δημοσίου.

Ειδικότερα, στο Ταμείο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους υπάρχει ποσό 1 δισεκ., που αναζητεί ... αποδέκτη, χωρίς, μέχρι στιγμή, αποτέλεσμα. Καθυστερήσεις βεβαιώσεων οφειλών στους δήμους και στο υπ. Υγείας «μπλοκάρει» την εκταμίευση του ποσού, που μπορεί έτσι να χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν...
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών, «η εξόφληση, των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που ήταν καταγεγραμμένες στο τέλος του 2011, κυρίως στον κλάδο υγείας των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης που μεταφέρθηκε στον ΕΟΠΥΥ καθώς και στους Δήμους, έχει παρουσιάσει σημαντική επιβράδυνση, κυρίως λόγω των παρακάτω λόγων:

  • Κάποιες δαπάνες παρουσιάζουν προβλήματα κανονικότητας και νομιμότητας.
  • Μέρος των δαπανών είναι υπό αμφισβήτηση από τους φορείς και οι υποθέσεις εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη.
  • Επιπρόσθετα, αρκετοί φορείς που παρουσίαζαν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στο τέλος του 2011 δεν έχουν αιτηθεί χρηματοδότηση για τους παρακάτω λόγους:
  • Έχουν εξοφλήσει από τον προϋπολογισμό τους (ίδια έσοδα) τις οφειλές αυτές και σήμερα δεν παρουσιάζουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.
  • Δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης (τήρηση Μητρώου Δεσμεύσεων, μη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων κ.λπ.).»

euro616 021013

Πάει στη μείωση του χρέους το 1 δισ. ευρώ;

Εφόσον τελικά βρεθεί το Γ.Λ.Κ. με το ποσό του 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, δε θα επηρεαστεί το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα για φέτος, καθώς πρόκειται για χρήματα που προέρχονται από τη δανειακή σύμβαση και αφορούν δαπάνες προηγουμένων ετών, ωστόσο δημιουργείται το περιθώριο για Δημόσιο Χρέος κατά 1 δισ. ευρώ λιγότερο. Εναλλακτικά αυτό το ποσό, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπ. Οικονομικών μπορεί είτε να καλύψει «τρύπες» από την υστέρηση των ιδιωτικοποιήσεων, εν όψει και της επικείμενης έκθεσης βιωσιμότητας χρέους (DSI), είτε να χρησιμοποιηθεί για πληρωμές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του 2012 προκειμένου τα κεφάλαια να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, είτε να μεταφερθεί τους πρώτους 2-3 μήνες του 2014 για πληρωμές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του 2011.
Για να μη μείνουν, πάντως, κεφάλαια στο δημόσιο ταμείο στο τέλος του έτους από ληξιπρόθεσμα, κάτι που καίει την τρόικα, το υπουργείο Οικονομικών έστειλε την περασμένη εβδομάδα ιδιαίτερα επείγον έγγραφο σε όλους τους φορείς με ληξιπρόθεσμες οφειλές, ζητώντας να αποστείλουν ως τις 20 Σεπτέμβρη:

α) πλάνο απορρόφησης της ήδη ληφθείσας χρηματοδότησης,

β) προγραμματισμό για το ύψος τυχόν πρόσθετης χρηματοδότησης που δύναται να απορροφηθεί από τους φορείς ως το τέλος του έτους και

γ) αιτιολόγηση τυχόν καθυστερήσεων.

Στο έγγραφο ο κ. Σταϊκούρας προειδοποιεί ότι στην περίπτωση όπου οι υποχρεώσεις των φόρων που δεν έχουν εξοφληθεί μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να καλυφθούν αποκλειστικά από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού των φορέων του 2014.

Ουσιαστικά, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί ότι εάν δεν πάρουν έγκαιρα τα χρήματα αυτά θα κληθούν του χρόνου να τα βγάλουν από τους προϋπολογισμούς τους..
Πάντως, στο ύψος των 5,8 δισ. ευρώ είχαν ανέλθει τα αιτήματα χρηματοδότησης για ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου ως το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ οι οι πληρωμές είχαν φτάσει τα 4,9 δισ. Ευρώ. Σημειώνεται ότι το σύνολο ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου που είχαν δημιουργηθεί ως το 2011 ανέρχονται στο ποσό των 8 δισ. Ουσιαστικά τα αιτήματα για αποπληρωμή είναι στο 73% του συνόλου ενώ οι πληρωμές στο 61% του συνόλου.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών τόσο ως προς το χρονοδιάγραμμα αποδέσμευσης των πόρων όσο και ως προς το ύψος των δόσεων της δανειακής σύμβασης κινείται σύμφωνα με τον σχεδιασμό.
Σε ό,τι αφορά τις τελικές πληρωμές, αυτές, τον μήνα Σεπτέμβριο ανήλθαν στα 571 εκατ. ευρώ.
Μέχρι σήμερα το συνολικό ύψος τους ανέρχεται περίπου στα 4,9 δισ. ευρώ, δηλαδή 2,7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.
Έχει αποδεσμευθεί από τους φορείς, συνεπώς, το 61% των συνολικών πόρων που προβλέπονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ενδεικτικά, το εννεάμηνο του έτους έχουν χορηγηθεί 21.185 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, έχει πληρωθεί το 88% των χρηματοδοτήσεων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, του ΝΙΜΤΣ και των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, καθώς και το 92% των υποχρεώσεων των νοσοκομείων του ΕΣΥ (1,06 δισ. ευρώ από συνολικές υποχρεώσεις 1,15 δισ. ευρώ).
Επίσης, έχει μεταβιβαστεί το ποσό και ολοκληρώνεται η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.
Είναι αυτονόητο ότι η προσπάθεια για τον εναρμονισμό των χρηματοδοτήσεων με τις τελικές πληρωμές συνεχίζεται.

proypologismos622 021013

Εκκαθάριση οφειλών του 2011

Το υπουργείο Οικονομικών, παρότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εκκαθαριστεί το υπόλοιπο των οφειλών του 2011, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι οι ανωτέρω λόγοι θα οδηγήσουν στη μη απορρόφηση του συνόλου της ειδικής πίστωσης (για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που είχαν καταγραφεί έως το τέλος του 2011) μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, και προκειμένου να αξιοποιήσει τους πόρους που έχουν εξασφαλιστεί για τον σκοπό αυτό (8 δισ. ευρώ), επιδιώκει την κατανομή της υπολειπόμενης χρηματοδότησης για την αποπληρωμή και ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν το 2012.
Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει ο κ. Σταϊκούρας, προτεραιότητα είναι το κράτος, παράλληλα με την προσήλωση στο να μη δημιουργηθεί νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του ώστε να τονωθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, που είναι προαπαιτούμενη συνθήκη για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:39 - 03 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.