ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προϋπολογισμός επιπλέον φόρων 1,5 δισ. ευρώ με το μάτι στην έλευση της τρόικας

00:01 - 07 Οκτ 2013 | Οικονομία
Προϋπολογισμός επιπλέον φόρων 1,5 δισ. ευρώ με το μάτι στην έλευση της τρόικας
Κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2014, που ωστόσο αναμένεται να οριστικοποιηθεί, όχι τόσο στη συζήτηση στην Ελληνική Βουλή, αλλά στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, μετά τις 14 Οκτωβρίου.
Ό,τι κι αν υποστηρίξει το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, είναι άγνωστο εάν θα ισχύσει τελικά, καθώς το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να πείσει τους δανειστές ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού και ταυτόχρονα να οριστικοποίησει το πώς θα προχωρήσει η αποπληρωμή του δανείου που έχει λάβει.  Έτσι ουσιαστικά πρόκειται για ένα προσχέδιο, που κανείς δεν ξέρει τελικά εάν θα δίνει την οριστική εικόνα για εισπράξεις από φόρους αλλά και το ύψος των πληρωμών των τοκοχρεωλυσίων. Το τελικό κείμενο αναμένεται, δε, τον Νοέμβριο.
 
Σημειώνεται ότι έχει ανοίξει η συζήτηση -και η τρόικα δεν εμφανίζεται αρνητική- σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, το δεύτερο δάνειο που έχει λάβει η χώρα ύψους 130δισ. ευρώ να αποπληρωθεί σε βάθος 50ετίας και με πολύ χαμηλά επιτόκια, εκείνα του EFSF, πράγμα που οδηγεί σε σημαντική ελάφρυνση του χρέους. Όμως παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για αντίστοιχη επιμήκυνση και του πρώτου δανείου 110 δισ. ευρώ.
 
08nc7693bn
 
Πάντως με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2014 την Δευτέρα, ανοίγει ο δρόμος για την νέα διαπραγμάτευση με την τρόικα μετά τις 14 Οκτωβρίου, με την Κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι από φέτος ξεκινούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να βοηθηθούν οι ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.
 
Στο προσχέδιο σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα γίνεται αναφορά για νέα μέτρα, ωστόσο υπάρχουν δρομολογημένα και ψηφισμένα μέτρα αύξησης εσόδων και μειώσεων δαπανών, συνολικού ύψους 3,7δις.€
 
Πιο συγκεκριμένα τα 3,7δισ. ευρώ, για τα οποία ωστόσο χρειάζονται εκτελεστικές διατάξεις,  επιμερίζονται σε 1,5δισ. ευρώ από αύξηση εσόδων και  2,2δισ. ευρώ από μείωση δαπανών
 
Τα μεγάλα, πάντως, αγκάθια για το 2014 έχουν να κάνουν με τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων και της Υγείας, που δεν συρρικνώθηκαν, αλλά και το θέμα του ενιαίου φόρου ακινήτων.
 
0t73751389
 
Στα Ασφαλιστικά Ταμεία η «τρύπα», σύμφωνα με την Τρόικα είναι πάνω από 1δισ. ευρώ, ενώ στην υγεία, πάνω από 1,5δισ. ευρώ. Επίσης σε σχέση με το Φόρο Ακινήτων μεγάλο ζητούμενο είναι εάν τελικά θα υπάρξει βεβαίωση φόρων 3,8-3,9δισ. ευρώ & είσπραξη 2,9δισ. ευρώ ή παραπάνω βεβαίωση κατά 500 εκατομ. ευρώ και κατάργηση φόρου μεταβίβασης όπως ζητεί η τρόικα.
 

Το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται ότι θα φτάσει τα 2,8 δισ. ευρώ και το έλλειμμα θα μείνει κάτω από το 3%. Οι πρωτογενείς δαπάνες θα συρρικνωθούν κατά 3,2 δισ. ευρώ στα 41,4 δισ. ευρώ ενώ τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 1,5 δισ. ευρώ στα 45,1 δισ. ευρώ μέσω πολλαπλών παρεμβάσεων στην φορολογία εισοδήματος και του φόρου στα ακίνητα.

 

0762158b6c

 

Η μεγαλύτερη περικοπή στις δαπάνες θα προέλθει από την κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη (-2,2 δισ. ευρώ), που αποτελούν και το μεγάλο ζήτημα για το 2014, αλλά κι από το κονδύλι των μισθών και συντάξεων, απ΄ όπου το Δημόσιο αναμένεται να εξοικονομήσει περί τα 500 εκατ. ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 01:24 - 07 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.