ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπ.Οικ.: Στο 5,7%η απόκλιση από το στόχο των εσόδων στο 8μηνο του 2013

12:13 - 08 Οκτ 2013 | Οικονομία
Στα 2,74 δισ. ευρώ ανήλθαν τα συνολικά έσοδα που εισπράχθηκαν από τις ΔΟΥ για το μήνα Αύγουστο, εμφανίζοντας απόκλιση 14,1% έναντι του στόχου, όπως προκύπτει από τα οριστικοποιημένα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

 

Αντίστοιχα σε επίπεδο οκταμήνου, το συνολικό ποσό είσπραξης έφτασε τα 17,54 δισ. ευρώ και παρουσίασε απόκλιση της τάξεως του 5,7% έναντι του στόχου. Σύμφωνα με το υπουργείο, η απόκλιση αναμένεται να συρρικνωθεί έτι περισσότερο προς τα τέλη του έτους όπου εκτιμάται πως θα έχουν εισπραχθεί οι περισσότεροι από τους πρόσφατα βεβαιωθέντες φόρους - εισοδήματος και  περιουσίας.

 

Σημαντική αύξηση εμφάνισε η συνολική εισπραξιμότητα του χαρτοφυλακίου των ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο οφειλών (παλαιών και νέων). Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, συνολικά έχουν εισπραχθεί στο οκτάμηνο, από την κατηγορία αυτή, απαιτήσεις ύψους 1,833 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 31,8% σε σχέση με το 2012.

 

Το υπουργείο επισημαίνει στην ανακοίνωσή του και μια σειρά άλλων θετικών στοιχείων, που, όπως λέει, δείχνουν ότι οι προσπάθειες των εφοριών και των τελωνείων με τη σημαντική αύξηση των ενεργειών αναγκαστικής είσπραξης προς φορολογουμένους με σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές και μεγάλο χρόνο καθυστέρησης, σε συνδυασμό με τους στοχευμένους ελέγχους κατά της φοροδιαφυγής, αποδίδουν.

 

Συγκεκριμένα, καταγράφηκε τον Αύγουστο αύξηση 48% του ρυθμού ένταξης φορολογουμένων στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ν4152/2013. Το συνολικό υπόλοιπο βασικής οφειλής των ενταχθέντων σε αυτά αυξήθηκε κατά 48% (στα 379 εκατ. ευρώ από 256 εκατ. ευρώ τον αμέσως προηγούμενο μήνα). Αναμένεται δε ο ρυθμός της πάγιας ρύθμισης να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και τους επόμενους μήνες έως το τέλος του έτους.

Καταγράφηκε επίσης υπέρβαση στις εισπράξεις ΦΠΑ κατά 10,4% του στόχου και σε επίπεδο οκταμήνου υπέρβαση της τάξης του 1,3%, καθώς και εισροή 349 εκατ. ευρώ έναντι 123 εκατ. ευρώ που είχαν εισπραχθεί το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους (αύξηση 183%) εσόδων από έμμεσους και άμεσους φόρους.

 

Σε ό,τι αφορά  το συνολικό χαρτοφυλάκιο ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, σημειώνεται ότι παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 1,72% στο τέλος Αυγούστου σε σχέση με τον Ιούλιο (ήτοι κατά 1,033 δισ. ευρώ), στοιχείο που κυρίως αποδίδεται στην αναμενόμενη μηνιαία αύξηση των ληξιπροθέσμων από άμεσους φόρους (εισοδήματος και περιουσίας). Το εν λόγω φαινόμενο οφείλεται στο γεγονός ότι ο όγκος των εκκαθαριστικών Εισοδήματος και Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ αντίστοιχα) είχαν ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 31η Αυγούστου. Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η εικόνα αυτή αναμένεται να εξομαλυνθεί πλήρως τους αμέσως επόμενους μήνες.

 

«Το οκτάμηνο αποτελεί κρίσιμη χρονική καμπή και στην ουσία σηματωρό της επίτευξης δύσκολών ετήσιων στόχων, ενός έτους ιδιαίτερα κρίσιμου για την ελληνική οικονομία. Δεδομένης της συνεχούς και εντατικής προσπάθειας που καταβάλει ο Φοροεισπρακτικός μηχανισμός της χώρας στο σύνολο του, είμαι αισιόδοξος και πιστεύω πως η επίτευξη των στόχων μας είναι πλέον ορατή», σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.