ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ουδέν σχόλιο» από το ΥΠΟΙΚ για το αίτημα του ΔΝΤ

20:32 - 09 Οκτ 2013 | Οικονομία
«Ουδέν σχόλιο» από το ΥΠΟΙΚ για το αίτημα του ΔΝΤ
«Η κυβέρνηση δε σχολιάζει τις εκθέσεις διεθνών οργανισμών» αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, προς απάντηση στο αίτημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για νέα μέτρα και κούρεμα του κρατικού χρέους.

Η ελληνική κυβέρνηση, συνεχίζει, τοποθετείται με ευθύνη και σεβασμό στις τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας μόνο επί του συμφωνημένου, με την τρόικα, προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

 

Στο σημείο αυτό το υπουργείο αναφέρει τα εξής:

 

α. Η Ελλάδα, το 2012, υπερκάλυψε τους δημοσιονομικούς της στόχους. Σημειώνεται ότι στο Μνημόνιο (Memorandum of Understanding on Specific Economic Policy Conditionality), και συγκεκριμένα στην παράγραφο 1 «Επίτευξη υγιών δημόσιων οικονομικών (Achieving sound public finances)», αναφέρεται ότι «το πρωτογενές ισοζύγιο σύμφωνα με τον ορισμό του προγράμματος ανήλθε στο -1,3% του ΑΕΠ το 2012 ελαφρώς καλύτερα από το στόχο του -1,5% του ΑΕΠ», τονίζοντας μάλιστα ότι «η υποκείμενη δημοσιονομική βελτίωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, δεδομένου ότι επετεύχθη κατά τη διάρκεια μιας βαθειάς ύφεσης» (ύφεση 6,4% το 2012 όταν οι στόχοι είχαν τεθεί με ύφεση 6%).

 

β. Η Ελλάδα, το 2013, θα πετύχει μικρό, βιώσιμο, πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους τουλάχιστον 340 εκατ. ευρώ. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις και των εταίρων μας. Μάλιστα, το κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα είναι το υψηλότερο μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωζώνης. Η έκθεση του ΔΝΤ το επιβεβαιώνει (σελ. 70: Ελλάδα = 4,2% του ΑΕΠ, Ευρωζώνη = 1,1% του ΑΕΠ).

 

γ. Στην τελευταία επικαιροποίηση του Προγράμματος αναφέρεται ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2013-2014.

 

Καταλήγοντας το ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι οι συζητήσεις με τους εταίρους για την επικαιροποίηση του προγράμματος συνεχίζονται ενώ, όπως τονίζει, το όποιο κενό που υπάρχει έως το 2017, με τους στόχους που υπάρχουν σήμερα, θα καλυφθεί με έλεγχο των δαπανών και με πρωτοβουλίες για βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, αλλά και από την ορατή ήδη καλυτέρευση του μακροοικονομικού κλίματος.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:35 - 09 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.