ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξαγωγές: Το «Invest in Greece» έγινε «Enterprise Greece» με καρφιά Χατζηδάκη στο Υπ. Οικονομικών για τις επιστροφές ΦΠΑ

00:08 - 17 Οκτ 2013 | Οικονομία
Εξαγωγές: Το «Invest in Greece» έγινε «Enterprise Greece» με καρφιά Χατζηδάκη στο Υπ. Οικονομικών για τις επιστροφές ΦΠΑ
Με συγχώνευση του ΟΠΕ και του Invest in Greece δημιουργείται η Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, το «Enterprise Greece».

 Ο νέος φορέας για τις εξαγωγές, με στελέχωση 140 ατόμων, δημιουργείται με στόχο την καλύτερη στήριξη των εξαγωγέων, με τη σημαντική τεχνική βοήθεια που ελήφθη από Ολλανδούς ειδικούς και την Task Force.

Σημειώνεται ότι οι διπλωματικοί υπάλληλοι θα παραμείνουν στο υπουργείο Εξωτερικών αν και υπάρχει η πρόβλεψη για μετάταξη κάποιων στο νέο φορέα.
Στόχος της ηγεσίας του ΥΠΑΝ είναι μέχρι το τέλος έτους να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, ώστε να στηριχθούν από έναν και μόνο φορέα όσοι θέλουν να κάνουν επενδύσεις και να μην κολλάνε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νότης Μηταράκης.

Μέσω της Εταιρείας η κάθε εξαγωγική δραστηριότητα ή επενδυτικό ενδιαφέρον θα υποστηρίζεται άμεσα από έναν εξειδικευμένο υπεύθυνο για το προϊόν ή τον κλάδο και έναν εξειδικευμένο υπεύθυνο για τη χώρα ή την περιοχή ενδιαφέροντος που συνεργάζεται με το τοπικό γραφείο Εξωτερικού. Η Γενική Διεύθυνση Επενδύσεων θα φέρει την ευθύνη της προσέλκυσης και υποστήριξης των ξένων επενδυτών κατά την διάρκεια της υλοποίησης της επένδυσής τους.

investment growth496

Έρχονται δάνεια με φθηνά επιτόκια

Αναφορικά με τα θέματα ρευστότητας που καίνε τους εξαγωγείς ο κ. Χατζηδάκης παρέπεμψε στον .... υπουργό Οικονομικών. «Σύμφωνα και με τις δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού του κ. Στουρνάρα, γίνονται όλες οι αναγκαίες διαδικασίες ώστε σύντομα να επιταχυνθεί περαιτέρω η επιστροφή του εξαγωγικού ΦΠΑ, στις επιχειρήσεις. Στόχος είναι οι επιστροφές να ολοκληρώνονται εντός 90 ημερών» είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε:. «Αφετέρου, κατόπιν συμφωνίας μας με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών δεσμεύθηκε, στο 1 δις ευρώ που προέρχεται από τα διαρθρωτικά ταμεία και την ΕΤΕπ, οι τράπεζες θα προσθέσουν άλλο 1 δις ευρώ, μέχρι το Δεκέμβριο.

Επομένως, έως το τέλος του έτους, θα έχουν συμβασιοποιηθεί περίπου δύο δις ευρώ σε δάνεια με φθηνά επιτόκια.
Επίσης αναφέρθηκε σε «περαιτέρω δράσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών στις εξαγωγές. Αυτές είναι, μεταξύ άλλων:

  • η αναβάθμιση των συστημάτων που χρησιμοποιούνται για ελέγχους στα τελωνεία (συστήματα risk analysis), σύμφωνα με τις κοινοτικές βέλτιστες πρακτικές
  • η διεύρυνση του ωραρίου εξυπηρέτησης του διασυνοριακού εμπορίου στα τελωνεία
  • και η ανάλυση για την απλοποίηση των διαδικασιών εξαγωγής σε 10 βασικών ελληνικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο και το αλουμίνιο, σε συνέχεια πιλοτικών δράσεων που έγιναν στο ακτινίδιο και τη φέτα
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.