ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καμπάνα» σε τράπεζα από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων

12:19 - 18 Οκτ 2013 | Οικονομία
Πρόστιμο 75.000 ευρώ επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε τράπεζα, η οποία στο διάστημα 2007-2011 αγόραζε από δύο διαφημιστικές εταιρείες λίστες με τα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων πελατών, κατά προτίμηση με υψηλό εισόδημα.

Είχε προηγηθεί αυτεπάγγελτος έλεγχος της Αρχής στις εγκαταστάσεις της τράπεζας, όπου και διαπιστώθηκε η αγορά αρχείων εμπορικού και οικονομικού ενδιαφέροντος από δύο διαφημιστικές εταιρείες. Στη συνέχεια ακολούθησε έλεγχος και στις διαφημιστικές εταιρείες, από όπου η Αρχή έλαβε αντίγραφα τιμολογίων, σκληρών δίσκων υπολογιστών και άλλα δεδομένα.

Μεταξύ των αρχείων, βρέθηκε και μια λίστα, η μεγαλύτερη, η οποία περιείχε 52.864 ονόματα με εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ. Αναλυτικότερα, οι λίστες περιείχαν τους ΑΦΜ του πελάτη της τράπεζας και του/της συζύγου, αριθμούς ταυτότητας, διευθύνσεις κατοικίας, κινητά και σταθερά τηλέφωνα, εισόδημα και εισόδημα συζύγου, ημερομηνία γέννησης, πατρώνυμο, μητρώνυμο και άλλα στοιχεία.

Η Αρχή έκρινε ότι η τράπεζα «αγόρασε, τήρησε σε αρχείο και επεξεργάστηκε με σκοπό την αποκόμιση κέρδους, λίστες με παρανόμως συλλεχθέντα προσωπικά δεδομένα», κατά παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τέλος, η Αρχή υποχρέωσε την εν λόγω τράπεζα να καταστρέψει τις λίστες με τα προσωπικά δεδομένα που τηρούσε υπό τη μορφή αρχείων.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.