ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αμερικανικό χρέος: “Don’t worry”, συστήνει η Barlclays

13:31 - 18 Οκτ 2013 | Οικονομία
Αμερικανικό χρέος: “Don’t worry”, συστήνει η Barlclays
Το βασικό δίδαγμα από την πρόσφατη περιπέτεια με το αμερικανικό χρέος, είναι ότι το όριο του δεν αποτελεί ανησυχία. Αυτό επισημαίνει η Barclays, στον απόηχο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Το ανώτατο όριο του χρέους αυξήθηκε και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επέστρεψε στις λειτουργίες της. Η κυβέρνηση θα χρηματοδοτείται μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2014, και το όριο του χρέους θα ανασταλεί μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου. Η αμερικανική τράπεζα, υπενθυμίζει ότι μετά από ανάλογο αδιέξοδο που παρουσιάστηκε τον Αύγουστο του 2011,  τα δύο μέρη κατέληξαν σε συμφωνία για την αύξηση του ορίου του χρέους πριν από την προθεσμία, όπως και τώρα, ακόμη και αν το Υπουργείο Οικονομικών είχε στη διάθεσή του αρκετά μετρητά, για να λειτουργεί για μέρες μετά από αυτήν.

Όπως ακριβώς και τώρα. Ως εκ τούτου, η αγορά και η Fed είναι λιγότερο πιθανό να ανησυχούν για μια νέα κρίση γύρω από το όριο του χρέους. Ακόμη και αν υπάρξει ανησυχία, σύμφωνα με την Barclays, η επόμενη προθεσμία μπορεί να είναι πολλούς μήνες μετά τις 7 Φεβρουαρίου.

Τα επόμενα βήματα

Και αυτό, γιατί όπως σημειώνει η τράπεζα, μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να δανειστεί όσο χρειάζεται και διατηρεί τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει έκτακτα μέτρα. Στις 8 Φεβρουαρίου, το όριο του χρέους θα καταστεί δεσμευτικό. Το  υπουργείο Οικονομικών θα έχει και πάλι πρόσβαση σε έκτακτα μέτρα (περίπου 200 δισ. δολ.) και θα χρησιμοποιήσει γρήγορα τα μέτρα αυτά κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου. Ωστόσο, αν τα έσοδα συνεχίζουν να αυξάνονται, όπως αναμένεται, και το υπουργείο τα καταφέρει πέραν της 15 Απριλίου, το όριο του χρέους μπορεί να μην είναι δεσμευτικό μέχρι τα μέσα του έτους, καθώς τα έσοδα τον Απρίλιο θα υπερβούν τις δαπάνες και το Υπουργείο Οικονομικών θα έχει πιθανώς πρόσβαση σε περισσότερα έκτακτα μέτρα με την πάροδο του χρόνου . Ως εκ τούτου, κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, η Fed δεν θα ανησυχεί για την περίπτωση μίας άμεσης κρίσης γύρω από το όριο του χρέους.

Περιορισμένες οι συνέπειες του shutdown

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Barclays, το σωρευτικό «χτύπημα» στο ΑΕΠ σε ετήσια βάση, θα είναι της τάξης των 25 μονάδων βάσης στο τέταρτο τρίμηνο, με ένα μεγάλο μέρος να ανακτάται στο πρώτο τρίμηνο του 2014 . Κατά την άποψή της τράπεζας, αυτό δεν θα επηρεάσει σημαντικά τις αποφάσεις πολιτικής της Fed. Έτσι, η Barclays εκτιμά πως η μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Fed, το γνωστό tapering, είναι πιθανό να ξεκινήσει το Δεκέμβριο.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:06 - 18 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.