ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τετ α τετ Μέρκελ - Σαμαρά με ατζέντα τράπεζες, δημοσιονομικό κενό και ιδιωτικοποιήσεις

23:01 - 24 Οκτ 2013 | Οικονομία
Τετ α τετ Μέρκελ - Σαμαρά με ατζέντα τράπεζες, δημοσιονομικό κενό και ιδιωτικοποιήσεις
Την ανάγκη οι εταίροι να υλοποιήσουν τις αποφάσεις του Eurogroup για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, εφόσον επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα επεσήμανε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο Α. Σαμαράς, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, βασιζόμενο σε διπλωματικές πηγές, επισήμανε τα επιχειρήματα που δικαιώνουν την ελληνική πλευρά και κυρίως τη διακηρυγμένη θέση ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα δημοσιονομικά μέτρα παρά μόνο διαρθρωτικές παρεμβάσεις.


Επίσης ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε στην καγκελάριο ότι πλέον είναι ορατό το πρωτογενές πλεόνασμα και τόνισε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα του χρέους πριν τις ευρωεκλογές.


Ωστόσο η πλευρά της Γερμανίας, σύμφωνα με πληροφορίες του «R», έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα για την πορεία συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, και και κυρίως ιδιωτικοποιήσεων αλλά και σε σχέση με την υλοποίηση του  τρέχοντος αλλά και του  επόμενου προϋπολογισμού, κάτι που σχετίζεται άλλωστε και το περίφημο δημοσιονομικό κενό.

 

Σημειώνεται ότι η Γερμανική πλευρά επιδιώκει εγγυήσεις για το ότι τα όποια κενά του προϋπολογισμού θα καλυφθούν με σίγουρο τρόπο. Κι αν δεν είναι με διαρθρωτικά, τότε θα είναι με οριζόντια…

 

0123113131531

Σε σχέση με τις τράπεζες, η Γερμανία αποφεύγει να τοποθετηθεί, για λόγους θεσμικής τάξης για το εάν τα στοιχεία για τις ανάγκες κεφαλαιακής στήριξης θα παραπέμπουν σε γενναίες ή μη (όπως επιδιώκει η Ελλάδα) ενέσεις ρευστότητας παραπέμποντας Black Rock.

Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι πολλά θα κριθούν από το συνολικό παζάρι. Όλα (ιδιωτικοποιήσεις, μέτρα, χρέος, τράπεζες κτλ) θα μπουν στη ζυγαριά όταν θα έλθει η τρόικα και θα ξεκαθαρίσει το κυβερνητικό τοπίο στο Βερολίνο. Όχι βέβαια πως αναμένεται θεαματικές αλλαγές στη γερμανική πολιτική.

Σημειώνεται ότι πάγια θέση της Γερμανίας είναι ότι απευθείας βοήθεια στις τράπεζες από τον ESM, δεν προβλέπεται. Αντίθετα είναι υπεύθυνες οι κυβερνήσεις για την αποπληρωμή της όποιας βοήθειας. 

Έρχεται η τρόικα

Στο μεταξύ αρχές Νοεμβρίου θα βρίσκεται στην Αθήνα η αποστολή της τρόικας, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

 

Σύμφωνα με τον κ. Μάρεϊ, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις επί τεχνικών θεμάτων. Από πλευράς του Ταμείου επικεφαλής θα είναι ο Πόουλ Τόμσεν, όπως μετέδωσε ήδη από χτες το «R», προσθέτοντας ότι με τις ελληνικές αρχές θα συζητηθούν τα ζητήματα του χρηματοδοτικού κενού, καθώς και ο προϋπολογισμός του 2014 και όχι η βιωσιμότητα του χρέους.

 

0123123123131313131231215415436

 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο "επιπρόσθετων μέτρων" επανέλαβε την πρόσφατη δήλωση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον ότι αν χρειαστούν νέα μέτρα, δεν θα είναι επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και δεν θα είναι οριζόντια, αλλά παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα και δεν πρόκειται, όπως τόνισε, να έχουν τη μορφή πρόσθετων οριζόντιων μέτρων και αδιάκριτων περικοπών σε μισθούς ή συντάξεις.

 

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα θα γίνει σε δόσεις και θα απαιτήσει πρόσθετο χρόνο, ο κ. Μάρεϊ υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 07:57 - 25 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.