ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κόκκινη κάρτα της τρόικας στο μίνι-Ασφαλιστικό

08:34 - 30 Οκτ 2013 | Οικονομία
Κόκκινη κάρτα της τρόικας στο μίνι-Ασφαλιστικό
Βέτο φέρεται να έχει βάλει η τρόικα στο μίνι ασφαλιστικό που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης και αποσκοπεί στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στον προϋπολογισμό του 2014 εκφράζοντας έτσι την ευθεία αμφισβήτησή της για τους συγκεκριμένους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι το χρηματοδοτικό κενό ανέρχεται «το πολύ» σε 500 εκατομμύρια ευρώ και μπορεί να καλυφθεί με την καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, την επιβολή ανώτατου ύψους δαπανών σε όλα τα νομικά πρόσωπα, επ' απειλή ποινικών κυρώσεων για τις διοικήσεις τους και, κυρίως, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το «συμμάζεμα» του ασφαλιστικού και την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.

Το εν λόγω νομοσχέδιο αναμενόταν να κατατεθεί την Τρίτη στην Βουλή, ωστόσο τελικά αυτό δεν έγινε καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών αμφισβητούν τόσο την αποτελεσματικότητα των μέτρων, όσο και το ύψος της μαύρης τρύπας.

Μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται:


  • Η από την 1η Δεκεμβρίου 2013 ενιαία δήλωση των ασφαλιστικών εισφορών κύριας και επικουρικής σύνταξης και πρόνοιας μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ).
  • Η επέκταση του προστίμου για την αδήλωτη εργασία (10.550 ευρώ) για τον εργοδότη που δεν συμπεριέλαβε εργαζόμενο στη μηνιαίως υποβαλλόμενη ΑΠΔ, ακόμη και εάν έχει δηλώσει τον εργαζόμενο στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη.
  • Η ενίσχυση του ελέγχου και των διασταυρώσεων μεταξύ δηλωθεισών - μέσω ΑΠΔ - και πραγματικά καταβληθεισών εισφορών, καθώς και η άμεση επίδοση βεβαίωσης οφειλής όταν και εφόσον διαπιστωθούν αποκλίσεις.
  • Η επέκταση της εφαρμογής του εργοσήμου και σε άλλες κατηγορίες περιστασιακά εργαζομένων.
  • Η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών των δανειοληπτών του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, χωρίς να χάνουν την επιδότηση επιτοκίου.

Ο υπουργός Εργασίας, μετά τη σύσκεψη την Τρίτη με τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων, δήλωσε ότι με το νομοσχέδιο «ολοκληρώνεται ένας κύκλος νοικοκυρέματος στην οργάνωση του Ασφαλιστικού» και τόνισε ότι με τις διατάξεις του «εξοπλίζονται τα Ταμεία με θεσμικά εργαλεία που βελτιώνουν δραστικά την εισπρακτική ικανότητα του συστήματος και διασφαλίζεται ότι δεν πρόκειται να θιγεί απολύτως καμία σύνταξη».

Άγνωστο τελικά παραμένει το πότε ακριβώς θα κατατεθεί τελικά στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Δεν αποκλείεται βέβαια να κατατεθεί την Τετάρτη, αν γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις που ζητά η τρόικα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.