ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

New York Times: "Η Εφορία εισπράττει περισσότερη οργή, παρά χρήματα"

08:55 - 30 Οκτ 2013 | Οικονομία
New York Times: "Η Εφορία εισπράττει περισσότερη οργή, παρά χρήματα"
Οι φορολογικές αρχές στην Ελλάδα «μαζεύουν» περισσότερη οργή παρά χρήματα, αναφέρουν οι New York Times, με ρεπορτάζ στο χωρίο της Κρήτης όπου ντόπιοι έδιωξαν το ΣΔΟΕ. Μιλά για «εντυπωσιακούς τίτλους» στα ΜΜΕ και στοχοποίηση, αλλά μηδενικό αποτέλεσμα.

Το ρεπορτάζ περιγράφει πώς το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ έφτασε σε χωριό στις Αρχάνες ανήμερα μεγάλης γιορτής – ενώ ήταν «πνιγμένοι» - , πηγαίνοντας από εστιατόριο σε εστιατόριο κάνοντας ελέγχους και ζητώντας βιβλία και στοιχεία. 

Σύντομα θαμώνες και ιδιοκτήτες τους προπηλάκισαν, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν φασαρίες και τελικά οι ελεγκτές να εκδιωχθούν από το χωριό. Για το περιστατικό αυτό ένα εστιατόριο έκλεισε για έναν μήνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών

«Οι άνθρωποι εδώ είναι τόσο φτωχοί και τόσο οργισμένοι» λέει ο Νικολής Γενιατάκης, που έχει εστιατόριο στην περιοχή εδώ και 34 χρόνια και είδε από την άλλη πλευρά του δρόμου όσα διαδραματίστηκαν. «Τι κάνουν εδώ οι ελεγκτές; Γιατί δεν κυνηγούν τα μεγάλα ψάρια;» αναρωτιέται.

Η εφημερίδα αναφέρει πως όσα έχουν γίνει σε επίπεδο φορολογικής πολιτικής στα χρόνια της κρίσης, όχι μόνο δεν έχουν καταφέρει να εμπεδώσουν μία αίσθηση δικαιοσύνης στους πολίτες που πλήττονται, αλλά – αντίθετα – επιδεινώνουν την κατάσταση της οικονομίας.

Στην αρχή της κρίσης, οι εξαγγελίες του υπουργείου Οικονομικών έκαναν εντυπωσιακά πρωτοσέλιδα καθώς με αεροφωτογραφίες θα έβλεπαν ποιος έχει πισίνα και από εκεί θα εξάγονταν συμπεράσματα για το αν φοροδιαφεύγει, ονόματα γιατρών «του Κολωνακίου» δίνονταν στη δημοσιότητα κ.α. 

Παρά όμως τα πρωτοσέλιδα και έναν «εντυπωσιακό αριθμό νέων φορολογικών νόμων» (22 μόνο μέσα στα τελευταία δύο χρόνια), όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα αποτελέσματα είναι αποκαρδιωτικά.

Το 2011 οι ανεξόφλητοι φόροι ήταν 45 δισεκατομμύρια, στα τέλη του 2012 56 δισεκατομμύρια, στα τέλη Ιουλίου ήταν 60 δισεκατομμύρια και, δηλαδή το ένα πέμπτο του συνολικού δημοσίου χρέους.

Το δημοσίευμα μεταφέρει της εκτιμήσεις λογιστών πως έχει δημιουργηθεί ένας τέτοιος λαβύρινθος εγκυκλίων και νόμων που χρειάζονται ίσως και μήνες για να κατανοήσει κανείς τι ισχύει και μιλά για «γραφειοκρατικό εφιάλτη».

Το ίδιο ανησυχητική με την έλλειψη εσόδων είναι η οργή του κόσμου, όπως δείχνει το γεγονός πως κλιμάκια ελεγκτών εκδιώχθηκαν από πολλές περιοχές της χώρας. 

Για τον κ. Γενιατάκη η άφιξη των ελεγκτών ήταν κίνηση εντυπωσιασμού και τίποτα άλλο. Ο ίδιος και οι άλλοι μαγαζάτορες συγκέντρωσαν 1.000 ευρώ για να κάνουν τη γιορτή που κατέστρεψαν οι ελεγκτές, αφού μετά τα επεισόδια διαλύθηκαν οι παρέες.

«Τρελαίνουν εμάς αλλά δεν κάνουν τίποτα για τη λίστα Λαγκάρντ» αναφέρει. 

Το άρθρο εξηγεί πως μόνο ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε τη λίστα έχει υποστεί κυρώσεις, αλλά από αυτήν δεν έχουν αντληθεί χρήματα. Προσθέτει ότι η Ελευθεροτυπία αποκάλυψε πρόσφατα ότι οι λίστες αυτές οδεύουν για το αρχείο, καθώς αφαιρούνται από το ΣΔΟΕ και τις επωμίζονται οι κατά τόπους εφορίες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές υποχρεώσε

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.