ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΙΣΑ: Κοινωνική αιμορραγία η φυγή γιατρών στο εξωτερικό

21:20 - 30 Οκτ 2013 | Οικονομία
ΙΣΑ: Κοινωνική αιμορραγία η φυγή γιατρών στο εξωτερικό
«Επιστημονική αφυδάτωση και κοινωνική αιμορραγία» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, τη μαζική φυγή των ελλήνων γιατρών προς αναζήτηση μιας καλύτερης επαγγελματικής τύχης σε διάφορες χώρες του εξωτερικού.

Η ανεργία στο ιατρικό δυναμικό της Αθήνας σημείωσε το δεκάμηνο του έτους ποσοστό 10,32% (2.598 γιατροί στους 25.163 ενεργούς) ενώ το 2012 ήταν 12,44% - ποσοστά που δείχνουν μια σχετική μείωση της ανεργίας από το 2012 στο 2013, λόγω της μεγάλης διαφυγής γιατρών τους τελευταίους 24 μήνες στο εξωτερικό.

 

Προορισμοί πρώτης επιλογής αποτελούν η Μ.Βρετανία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Ελβετία, η Γαλλία, το Βέλγιο, οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Νορβηγία, η Ιταλία, η Δανία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Κύπρος.

 

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο, πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο μεταναστευτικό κύμα της Ελλάδας, που δεν αφορά ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό, αλλά το πιο υψηλά εξειδικευμένο: τους ειδικευμένους γιατρούς της χώρας μας.

πατούλης 1

θλιβερή αυτή διαπίστωση αυτή έγινε για ακόμη μία φορά αρκετά σαφής με τα πρόσφατα στατιστικά πορίσματα του Γραφείου Πληροφόρησης και Απασχόλησης του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, σύμφωνα με τα οποία, παρατηρήθηκε 2,5 φορές μεγαλύτερη τάση της ιατρικής μετανάστευσης το πρώτο δεκάμηνο του 2013 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009 και 3,5 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007", τόνισε ο κ. Πατούλης.

 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "η Πολιτεία θα πρέπει επιτέλους να αναζητήσει τις ευθύνες εκεί που υπάρχουν, να κάνει σωστά το έργο της και να πάψει να τιμωρεί και να εξαθλιώνει τους έλληνες γιατρούς".

 

Υπενθυμίζει ότι οι νέοι εξειδικευμένοι γιατροί έχουν όλες τις επαγγελματικές πόρτες κλειστές, ενώ οι μεγαλύτεροι, που αποτελούν τον κύριο πυλώνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εργάζονται χρόνια απλήρωτοι σε νοσοκομεία και ιατρεία, ενώ "μέσα σε αυτή την οικονομική εξαθλίωση των λειτουργών υγείας, συνεχίζεται η διαπόμπευση του ιατρικού σώματος περί υπερσυνταγογραφίας και υπερπαραπεμπτικογραφίας, αδιάκριτα και καθολικά".

 

"Και όλα αυτά", σύμφωνα με τους επικεφαλής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, "την ώρα που καλούνται οι γιατροί να συνταγογραφήσουν υπό καθεστώς απειλών, την ώρα που αναπτύσσεται μια τάση βίαιων μέτρων και εξαναγκασμού να ασκήσουν τελειωμένοι γιατροί αναδρομικά το Υπόχρεο Υπηρεσίας Υπαίθρου για να καλυφθούν οι κενές θέσεις". 

 

Το προεδρείο του ΙΣΑ προειδοποιεί ότι αν δεν αλλάξει άμεσα η διαχείριση αυτή του ανθρώπινου ιατρικού δυναμικού, τότε "ο κάθε Τούρκος Υπουργός θα καλεί τους γιατρούς μας, που η Ελλάδα διώχνει".

 

«Όπως ακριβώς έγινε με τους ασθενείς της Λέσβου που προσκλήθηκαν από τα φθηνά ιατρικά πακέτα των Τουρκικών νοσοκομείων, όπως με το πλωτό νοσοκομείο που ναυπηγήθηκε για να εξυπηρετήσει τους ασθενείς του Αιγαίου, τώρα το πονηρό μάτι της Τουρκίας χτύπησε και τους έλληνες γιατρούς», αναφέρουν χαρακτηριστικά

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.