ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάνω από 65 δισ. τα "κόκκινα δάνεια" στην Ελλάδα

15:13 - 31 Οκτ 2013 | Οικονομία
Πάνω από τα 65 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι ανέρχονται τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με νέα μελέτη της PwC.

Όπως επισημαίνει η εταιρεία, τα χαρτοφυλάκια των ελληνικών, των ιταλικών, των ισπανικών και των ιρλανδικών τραπεζών είχαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην αύξηση των NPLs στην Ευρώπη, τα οποία πλέον έχουν ξεπεράσει τα 1,2 τρισ. ευρώ.
Στη μελέτη αναφέρεται επίσης ότι η αύξηση των ευρωπαϊκών NPLs κατά τους 12 τελευταίους μήνες υπολογίζεται σε περίπου 100 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά στα NPLs των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τον Ανδρέα Ριρή, Partner και επικεφαλής των θεμάτων τραπεζικής στην PwC Ελλάδος, «υπολογίζεται ότι σήμερα ξεπερνούν τα 65 δισ. ευρώ, ποσοστό μεγαλύτερο του 30% των συνολικών χορηγήσεων, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στο τέλος του 2012 και του 2011 ήταν περίπου 25% και 18%».
Το μέγεθος των NPLs συγκριτικά και με τα ίδια κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών - περίπου 30 δισ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση στις 30 Ιουνίου - καταδεικνύει τη σημασία της ορθής και αποτελεσματικής διαχείρισης των NPLs από τις ελληνικές τράπεζες, τόσο για την κεφαλαιακή επάρκεια των ίδιων των τραπεζών όσο και για την εγχώρια οικονομία.
Αντίθετα με το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, η διαχείριση των NPLs σε ευρωπαϊκό επίπεδο περιλαμβάνει και σημαντικές πωλήσεις χαρτοφυλακίων, οι οποίες εντός του πρώτου οκταμήνου του 2013 έφθασαν ήδη τα 46 δισ. ευρώ σε ονομαστικές αξίες, ποσό ίσο με τις συνολικές πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη για όλο το 2012.

Μάλιστα, η PwC εισηγείται να θεωρηθεί tax credit (φορολογική απαίτηση) μέρος της ζημίας που θα εγγράψουν οι τράπεζες από τις κεφαλαιοποιήσεις επιχειρηματικών και μόνο δανείων, σημειώνοντας ότι μια τέτοια κίνηση δικαιολογείται από τους κανόνες της Βασιλείας.

Στο πλαίσιο αυτό εισηγείται να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, αφού προηγηθεί συνεννόηση με τις αρχές και την τρόικα, η οποία θα επιτρέπει στις τράπεζες να σχηματίζουν φορολογική απαίτηση για το 26% της ζημίας (σ.σ. το ύψος του ισχύοντος φορολογικού συντελεστή για εταιρικά κέρδη) που εγγράφουν εφόσον κεφαλαιοποιούν εταιρικά δάνεια.
Η PwC είχε εκτιμήσει στην αρχή του έτους ότι οι πωλήσεις των NPLs για το 2013 θα έφθαναν τα 60 δισ. ευρώ, όριο το οποίο αναμένεται τελικά να ξεπεραστεί. Ήδη, η PwC διαπραγματεύεται πωλήσεις χαρτοφυλακίων συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του έτους.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:52 - 04 Νοε 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.