ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπ. Οικονομικών: Μποναμάς 15 εκατομμυρίων από αδρανείς καταθέσεις

01:03 - 01 Νοε 2013 | Οικονομία
Υπ. Οικονομικών: Μποναμάς 15 εκατομμυρίων από αδρανείς καταθέσεις
Kοντά στα 15 εκατ. ευρώ είναι τα υπόλοιπα των αδρανών καταθέσεων που εκτιμάται ότι θα περιέλθουν στο δημόσιο μέχρι το τέλος Απριλίου 2014, όπως προβλέπεται και από το Νόμο, σύμφωνα με όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση στη Βουλή.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα, «ρύθμισε με απλό, αλλά και λεπτομερειακό τρόπο όλη τη διαδικασία χρήσης και απόδοσης από τις τράπεζες των κεφαλαίων που προέρχονται από τους αδρανείς καταθετικούς λογαριασμούς στο Δημόσιο".

 

Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης:

 

  • Αποτυπώθηκε με σαφήνεια ο ορισμός του αδρανούς λογαριασμού και ορίσθηκε ότι μετά την επερχόμενη παραγραφή των δικαιωμάτων του καταθέτη από την παρέλευση εικοσαετίας από την τελευταία αποδεδειγμένη συναλλαγή με την τράπεζα, τα χρήματα αποδίδονται στο Δημόσιο.
  • Η παραγραφή δεν επέρχεται με αιφνίδιο τρόπο αλλά μετά από υποχρεωτικές 3 ειδοποιήσεις του δικαιούχου από τις τράπεζες, στις περιπτώσεις που δεν παρουσιάζουν κίνηση, στα 5, 10 και 15 έτη.
  • Τα πιστωτικά ιδρύματα, με την παρέλευση της 15ετίας υποχρεούνται να τηρούν ειδικό αρχείο το οποίο θα οριστικοποιείται με την παρέλευση της 20-ετίας και θα βρίσκεται στη διάθεση των δικαιούχων και των νόμιμων κληρονόμων τους για την παροχή πληροφοριών.
  • Προβλέφθηκε ότι η πίστωση των καταθέσεων με τόκους, καθώς και η κεφαλαιοποίησή τους, δεν συνιστούν συναλλαγή και, συνεπώς, δεν διακόπτουν την παραγραφή.
  • Οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα δραστηριοποιείται στην Ελλάδα οφείλει να αποδίδει συγκεντρωτικά, το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου κάθε έτους, στο δημόσιο τα υπόλοιπα των αδρανών καταθέσεων μαζί με τους αναλογούντες τόκους.
  • Θεσπίστηκε η διαδικασία της εποπτείας των πιστωτικών ιδρυμάτων από την Τράπεζα της Ελλάδος με κανόνες εσωτερικού ελέγχου και η συμμετοχή των ορκωτών ελεγκτών, ώστε στους ετήσιους ελέγχους των ισολογισμών των τραπεζών να βεβαιώνουν την τήρηση του νόμου και την απόδοση υπέρ Δημοσίου των σχετικών πόρων»

αδρανείς 2

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι το σχετικό έσοδο θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2014.

 

«Στο πλαίσιο του σχετικού νόμου και για τις ανάγκες της κατάρτισης του Κρατικού Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2014, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με επιστολές του προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και προς διακριτά πιστωτικά ιδρύματα ζήτησε τα σχετικά στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά.

 

Οι επιστολές αυτές εστάλησαν στις 10 Ιουλίου 2013 και στις 24 Οκτωβρίου 2013. Η καταληκτική ημερομηνία για την αποστολή των σχετικών στοιχείων είναι η Παρασκευή 1η Νοεμβρίου 2013.

 

Ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε ότι «μέχρι την κατάθεση του Προϋπολογισμού, θα έχουμε μια ασφαλή εικόνα για τους πόρους των αδρανών καταθέσεων που θα αποδοθούν στο Δημόσιο το 2014».

 

Όσον αφορά το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2014 που κατατέθηκε ήδη στην Εθνική Αντιπροσωπεία, ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν γίνεται ειδική αναφορά στη συγκεκριμένη κατηγορία εσόδων, δεδομένου ότι δεν περιέχεται ανάλυση των εσόδων σε επίπεδο Κωδικών Αριθμών.

 

«Η σχετική πληροφορία θα περιληφθεί με σαφήνεια στον Τόμο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2014, ο οποίος καταρτίζεται προκειμένου να κατατεθεί προς ψήφιση εντός των προσεχών εβδομάδων», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:34 - 31 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.