ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από Δεκέμβριο κατασχέσεις μισθών, συντάξεων

12:44 - 08 Νοε 2013 | Οικονομία
Από τον Δεκέμβριο θα μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να προχωρά σε κατασχέσεις μισθών και συντάξεων για οφειλές προς το Δημόσιο, με συνοπτικές διαδικασίες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ημερησίας. Τα κατασχετήρια θα έρχονται με ένα απλό mail.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, θα στέλνει ηλεκτρονικά την εντολή κατάσχεσης στις τράπεζες. Η σχετική υπουργική απόφαση θα ενεργοποιηθεί τις επόμενες ημέρες και το ηλεκτρονικό κατασχετήριο θα ενεργοποιηθεί από τον Δεκέμβριο.

Οι ψηφιακές διαδικασίες επιλέγονται για προφανείς λόγους, αφού είναι ταχύτερες, - υπολογίζονται στις δέκα ημέρες - αφού με τα χειρόγραφα κατασχετήρια απαιτούνται ως τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί μία κατάσχεση.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, με το νέο σύστημα κατασχέσεις θα γίνονται για χρέη από 300 ευρώ και άνω, χωρίς ωστόσο να θίγεται το ακατάσχετο των 1.000 ευρώ για μισθούς και συντάξεις.

Σημειώνεται ωστόσο πως ήδη τράπεζες κατάσχουν μισθούς και συντάξεις – ακόμη και επιδόματα ανεργίας – και μάλιστα σε λογαριασμούς κάτω των 1.000 ευρώ. Η πρακτική αυτή προκάλεσε παρέμβαση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, που έδωσε οδηγίες για το πώς θα προστατεύσουν οι καταθέτες τους λογαριασμούς του.

Από το υπουργείο Οικονομικών προαναγγέλθηκε νομοθετική ρύθμιση, για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.