ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έκλεισε η κινητικότητα 12.500 υπαλλήλων

12:45 - 08 Νοε 2013 | Οικονομία
Έκλεισε η κινητικότητα 12.500 υπαλλήλων
Σε καταρχήν συμφωνία για το πρώτο κύμα της διαθεσιμότητας που περιλαμβάνει 12.500 υπαλλήλους του Δημοσίου, φαίνεται ότι κατέληξε η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την τρόικα, κατά τη διάρκεια της πρώτης τους συνάντησης. Οι δύο πλευρές θα έχουν νέα συνάντηση τη Δευτέρα.

Ο κ. Μητσοτάκης παρέδωσε λίστα με τα ονόματα 3.875 υπαλλήλων που υπάγονται σε δέκα υπουργεία, με τα οποία συμπληρώνεται ο αριθμός.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, επρόκειτο να θέσει εκ νέου το ζήτημα της προσμέτρησης στο συνολικό αριθμό των απολύσεων που έχουν συμφωνηθεί για το 2013 (4.000 δημόσιοι υπάλληλοι) όσων εργαζομένων απολυθούν από τα αμυντικά συστήματα και την ΕΛΒΟ μετά από την αναδιάρθρωσή τους.

Ως την Κυριακή, η τρόικα θα έχει ολοκληρώσει – σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες – τον κύκλο επαφών με τις ηγεσίες των υπουργείων Εργασίας, Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στη συνέχεια αναμένεται να «ανοίξει τα χαρτιά της» για το ύψος των νέων μέτρων που ζητεί για το 2014 και σε ποιους τομείς θα εστιαστούν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, σε προτεραιότητα για έξοδο βρίσκονται οι υπάλληλοι που θεωρούνται «χαμηλών προσόντων» και ανήκουν σε ειδικότητες όπως δακτυλογράφων, γραμματέων, οδηγών, φυλάκων και διαφόρων τεχνιτών.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως στο στόχαστρο βρίσκονται επίσης οι καθαρίστριες σε όλο το φάσμα του δημοσίου τομέα, οι θέσεις των οποίων καταργούνται συλλήβδην χωρίς αξιολόγηση. Ενδεικτική η περίπτωση των 595 θέσεων καθαριστριών που υπάγονται στο υπουργείο Οικονομικών και υπηρετούσαν στην κεντρική υπηρεσία, στα τελωνεία και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι οποίες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Προσθέτει πως νομικά πρόσωπα που εποπτεύονται από υπουργεία όπως, για παράδειγμα, ο ΕΦΕΤ ή το Μπενάκειο (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης) «χάνουν» ολόκληρους κλάδους υπαλλήλων όπως κλητήρες, γραμματείς, τεχνικούς αυτοκινήτων, αλλά και βιβλιοθηκονόμους και κηπουρούς.

Οι θέσεις που καταργούνται είναι οργανικές ή προσωποπαγείς και οι υπάλληλοι μπορεί να είναι μόνιμοι ή να έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου. Οι αποφάσεις για την κατάργηση των θέσεων έχουν προέλθει από την αξιολόγηση των δομών των υπουργείων και φορέων και τη δημιουργία σχεδίων στελέχωσης που έχουν προηγηθεί.

Σημειώνεται πως προηγήθηκε η έξοδος προς τη διαθεσιμότητα 2.114 εκπαιδευτικών, 2.234 σχολικών φυλάκων, 53 υπαλλήλων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, 1.672 του υπουργείου Υγείας (Ιούλιος 2.013) κι από τον περασμένο Σεπτέμβρη 3.521 δημοτικών αστυνομικών.

Επί τάπητος στη συνάντηση με την τρόικα τέθηκε και ένα προσχέδιο του δεύτερου κύματος διαθεσιμότητας, ενώ από στελέχη του υπουργείου έλεγαν ότι εκ των πραγμάτων θα λάβει μία μικρή χρονική παράταση στην υλοποίησή του. Οι δεξαμενές θα είναι κυρίως οι ΟΤΑ, η Υγεία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αναβολή για την Κυριακή πήρε το ραντεβού Στουρνάρα με την τρόικα, ενώ το κλίμα «βάρυνε» ο Πωλ Τόμσεν που φέρεται να είπε στον υπουργό να μην λέει πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, γιατί δεν ισχύει.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:21 - 08 Νοε 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.