ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διεθνής Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων: Πρωταθλήτρια στους φόρους η Ελλάδα…

00:01 - 13 Νοε 2013 | Οικονομία
Διεθνής Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων: Πρωταθλήτρια στους φόρους η Ελλάδα…
Πρωταθλήτρια στους φόρους και το ενοικιοστάσιο σε βάρος των ιδιοκτητών είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Διεθνούς Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων, που παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, συγκριτική έρευνα με θέμα την ιδιοκτησία και την εκμίσθωση ακινήτων στην Ευρώπη παρουσίασε ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI), σε επίσημη εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο.

 

Σύμφωνα με τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας, η εκμίσθωση ακινήτων στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στο Νότο, έχει εξελιχθεί σε ιδιαίτερα επικίνδυνη και ασύμφορη οικονομική δραστηριότητα για πολλούς λόγους, μερικοί από τους οποίους σχετίζονται με την οικονομική κρίση, όπως η αδυναμία εξεύρεσης φερέγγυων ενοικιαστών ή ενδιαφερομένων αγοραστών, ο πολλαπλασιασμός των ετήσιων φορολογικών υποχρεώσεων των ιδιοκτητών, καθώς και η συνεχής αύξηση των προϋποθέσεων και προδιαγραφών των εκμισθούμενων ακινήτων από ευρωπαϊκές οδηγίες και συστάσεις.

 

Σε ό,τι αφορά τις επαγγελματικές μισθώσεις, αναφέρθηκε ότι στην Ελλάδα η νομοθεσία προβλέπει το μεγαλύτερο (δεκαεξαετή) χρόνο προστασίας των μισθωτών εμπορικών μισθώσεων, ακόμη και αν η διάρκεια που έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές στο συμβόλαιο είναι μικρότερη. Αντίθετα, οι ενοικιαστές έχουν υποχρέωση να παραμείνουν στο ακίνητο μόνο για ένα χρόνο, ακόμη και αν έχουν υπογράψει για οσοδήποτε μεγαλύτερο διάστημα.

 

Για το Φόρο Μεταβίβαση Ακινήτων (ΦΜΑ), η Ελλάδα έχει τον δεύτερο υψηλότερο φορολογικό συντελεστή (10%), με πρώτο το Βέλγιο (12,5%), ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος συντελεστή ΦΜΑ κυμαίνεται περί το 4%.

χαράτσι1

Στην Ετήσια Φορολόγηση Ακίνητης Περιουσίας, η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία τα τελευταία χρόνια επιβάλλεται ταυτόχρονα και ετήσιος φόρος περιουσίας (ΦΑΠ) ύψους έως και 2% , και ετήσιος βαρύτατος ειδικός φόρος επί των ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ–ΕΕΤΑ), και ετήσιο δημοτικό τέλος ΤΑΠ ύψους 0,025–0,035%, χωρίς να συνυπολογίζονται τα άλλα δημοτικά τέλη που καθορίζονται ελεύθερα από τους ΟΤΑ.

 

Σε ό,τι αφορά την πολεοδόμηση, η Ελλάδα διαθέτει ένα εξαιρετικά περίπλοκο και χρονοβόρο σύστημα πολεοδόμησης, το οποίο καθιστά ιδιαίτερα δυσχερή τη σχεδίαση και κατασκευή κτιρίων.

 

Η έρευνα σημειώνει, ακόμη, ότι ο τομέας της εκμίσθωσης ιδιωτικών ακινήτων διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην οικονομία, και οι εκμισθωτές ακινήτων ασκούν μια δραστηριότητα που στεγάζει ένα σημαντικό κομμάτι των Ευρωπαίων πολιτών.

 

"Οι κυβερνήσεις και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πρέπει να διαμορφώνουν προσεκτικά τα νομοθετικά και φορολογικά καθεστώτα που τους αφορούν, ώστε να μην επωμίζονται οι ιδιοκτήτες υπερβολικά βάρη, τα οποία θα παρεμποδίσουν την αγορά των μισθώσεων να διαδραματίσει τον σημαντικό κοινωνικό της ρόλο", καταλήγει η έρευνα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.