ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ντάϊσελμπλουμ: "Η Ελλάδα πρέπει να τρέξει σε 4 τομείς- Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η δουλειά..."

13:01 - 14 Νοε 2013 | Οικονομία
Ντάϊσελμπλουμ: "Η Ελλάδα πρέπει να τρέξει σε 4 τομείς- Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η δουλειά..."
Μήνυμα προς την Αθήνα ότι πρέπει να πατήσει γκάζι και να πετύχει περαιτέρω πρόοδο προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαπραγμάτευση με την τρόϊκα έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε ο κ. Ντάϊσελμπλουμ, οι Έλληνες πρέπει να επιταχύνουν επειγόντως τις προσπάθειες τους σε τέσσερις τομείς:

  • Τα μέτρα που απαιτούνται για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού όχι μόνο του 2014 αλλά και του 2015, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζεται το ύψος του κενού ή το είδος των απαιτούμενων μέτρων.
  • «Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δίχως όμως να διευκρινίζεται το είδος ή ο στόχος των αλλαγών.
  • Να βελτιώσει η χώρα τη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων.
  • Να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα της προηγούμενης αξιολόγησης, του Ιουλίου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο ευρωπαίος αξιωματούχος, οι Βρυξέλλες γνωρίζουν τις προσπάθειες που έχει κάνει η Ελλάδα, αλλά- όπως είπε- "η δουλειά στην Αθήνα δεν έχει ολοκληρωθεί και είναι επιτακτική ανάγκη η χώρα να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία και να εκταμιευθεί η δόση.

 

Aπό την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESΜ) Κλάους Ρέγκλινγκ είπε πως το 1 δισ. για την Ελλάδα θα εκταμιευθεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα.

Μήνυμα Στουρνάρα

Με ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους ομολόγους του για τις προσπάθεις και τα βήματα που έχει κάνει μέχρι στιγμής η Ελλάδα προσήλθε στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις Βρυξέλλες, ο Γιάννης Στουρνάρας, δίνοντας "απάντηση" στις δηλώσεις Βίζερ περί απόστασης μιλίων και δισεκατομμυρίων από την τελική συμφωνία. 

 

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών, προσερχόμενος στη συνεδρίαση τόνισε ότι "κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πρόοδο που πέτυχε η Ελλάδα". Ο έλληνας υπουργός οικονομικών συμπλήρωσε ότι προσβλέπει σε «εποικοδομητικές συζητήσεις» με τους ομολόγους του.

stournaras1

Μοσκοβισί: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε ότι «παλεύουμε για την ακεραιότητα της ευρωζώνης και την ανάκαμψη της Ελλάδας, η οποία είναι φίλη χώρα της Ευρώπης και ειδικά της Γαλλίας".

 

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι η θέση της Γαλλίας παραμένει σταθερή και συνοψίζεται στο ότι έγιναν "σημαντικές προσπάθειες από τον ελληνικό λαό, υπό την αιγίδα της ελληνικής κυβέρνησης". Υποστήριξε, ακόμη, ότι υπάρχει ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες από την Ελλάδα, ώστε να υπάρξει στήριξη από την ΕΕ και την Ευρωζώνη.

Πως κινήθηκαν ελληνική αντιπροσωπεία- τρόϊκα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας και οι επικεφαλής της τρόϊκας, ενημέρωσαν στη συνεδρίαση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος στήριξης θα παράσχουν στη συνεδρίαση του Eurogroup o Γ.Στουρνάρας και οι επικεφαλής της τρόικα. Σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού, ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε για τα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013, τα οποία είναι καλύτερα πέραν από κάθε προσδοκία, για την σταδιακή ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων, αλλά και για τους τρόπους που η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,55% του ΑΕΠ το 2014.

 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας μετέφερε την ενόχληση της κυβέρνησης από τις εμπρηστικές παρεμβάσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό του 2014. 

 

Από την πλευρά τους, οι Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ θα επιστρέψουν την Παρασκευή στην Αθήνα, ενώ ο κ. Στουρνάρας θα παραμείνει και για την συνεδρίαση του Ecofin και θα επιστρέψει το Σάββατο.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 22:37 - 14 Νοε 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.