ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΔΟΕ: Νέο κοντραμπάντο με τσιγάρα – μάχη παρασκηνίου για ιχνηλασία τσιγάρων

13:00 - 15 Νοε 2013 | Οικονομία
Οι υπάλληλοι του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του Σ.Δ.Ο.Ε. Π.Δ. Αττικής, σε συνεργασία με το Ε΄ Τελωνείο Πειραιά αξιοποιώντας πληροφορίες εντόπισαν και κατάσχεσαν στο λιμάνι του Πειραιά μεγάλες ποσότητες καπνικών σε δύο εμπορευματοκιβώτια, που προέρχονταν από τη Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ με δηλωθέν εμπόρευμα στα φορτωτικά έγγραφα, είδη εξοπλισμού μπάνιου και είδη σπιτιού.

 

Στον έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι, το μεν πρώτο εμπορευματοκιβώτιο περιείχε 923 χαρτοκιβώτια ήτοι 9.230.000 τεμ. τσιγάρα μάρκας RICHMAN, το δε δεύτερο 1.000 χαρτοκιβώτια ήτοι 10.000.000 τεμ. τσιγάρα μάρκας R.G.D.
 
Σημειωτέον ότι οι συγκεκριμένες μάρκες τσιγάρων δεν παρασκευάζονται από νόμιμες καπνοβιομηχανίες και δεν έχουν πιστοποίηση και άδεια νόμιμης κυκλοφορίας σε καμία ευρωπαϊκή χώρα.
 
Στο μεταξύ οργιάζει το παρασκήνιο για το θέμα της ιχνηλασίας των πακέτων, καθώς υποψίες γεννά το ότι τον περασμένο Οκτώβριο ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πολυσυζητημένη Οδηγία για τα καπνικά προϊόντα. Ωστόσο πέρασε απαρατήρητο τότε το Άρθρο 14 και η τροπολογία 978, όπου καταδεικνύεται η ανάγκη εισαγωγής συστήματος ιχνηλασιμότητας των τσιγάρων στο δίκτυο διανομής τους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με απώτερο σκοπό την πάταξη του λαθρεμπορίου.
 
Αν, διαβάσει κάποιος προσεκτικά το συγκεκριμένο Άρθρο, θα διαπιστώσει ότι η εταιρία που θα προμηθεύσει την ΕΕ με το συγκεκριμένο σύστημα ιχνηλασιμότητας των τσιγάρων, δεν θα πρέπει να έχει καμιά απολύτως σχέση με την Καπνοβιομηχανία. Αυτό, όμως, σημαίνει, ότι αποκλείονται εταιρίες, όπως η KPMG, Accenture, SAP, IBM, οι οποίες κατά καιρούς έχουν συμβάλλει στο σχεδιασμό και την παραγωγή τεχνολογίας ιχνηλασιμότητας των τσιγάρων σε μεγάλες καπνοβιομηχανίες και συνεπώς κατέχουν την τεχνογνωσία, αφήνοντας μόνο παίκτη την Ελβετική εταιρία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, ταυτοποίησης και ιχνηλασίας SICPASolutionsSA.
 
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η Sicpa, έχει εισπράξει σκληρή κριτική σε όσες χώρες δραστηριοποιείται. Στη Μαλαισία όπου το σύστημά της εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2004, υπήρξε, σύμφωνα με το διεθνή τύπο εκτόξευση των λαθραίων προϊόντων κατά 252%. Τρανταχτό παράδειγμα  και η Καλιφόρνια, στην οποία η υιοθέτηση του μοντέλου αυτού (Red Bear) δεν κατάφερε να περιορίσει τα 238 εκατ. των ανείσπρακτων φόρων ετησίως από τσιγάρα ετησίως ενώ οι Αμερικανοί πολίτες δεν πείστηκαν γιατί πρέπει να καταβάλλονται τόσα χρήματα για ένα σύστημα που είναι παντελώς αναποτελεσματικό.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.