ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μόνο μία στις τέσσερις τράπεζες κάλυψε το πλάνο για χορήγηση ρευστότητας στην αγορά

18:17 - 15 Νοε 2013 | Οικονομία
Μόνο μία στις τέσσερις τράπεζες κάλυψε το πλάνο για χορήγηση ρευστότητας στην αγορά
Την "αραχνιασμένη" εικόνα που παρουσιάζει η ρευστότητα στην αγορά επιβεβαίωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, τόνισε ότι μόνο μία από τις τέσσερις τράπεζες ξεπέρασε τον στόχο που είχε τεθεί για τις χορηγήσεις δανείων σε επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, εξέφρασε την ελπίδα ότι τους επόμενους μήνες "οι τράπεζες θα κάνουν ό,τι μπορούν για να καλύψουν το χαμένο έδαφος, όπως οι ίδιες είχαν δεσμευθεί.

 

«Όλοι είμαστε σε μια ανηφόρα, ξέρουμε ότι δεν έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, πρέπει να γίνει δουλειά από όλες τις πλευρές», επεσήμανε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι υπήρξε συζήτηση και για τη νέα προγραμματική περίοδο, λέγοντας πως τα εργαλεία είναι πιο απλά και χρήσιμα, ενώ- όπως είπε- "αναμένεται σχετική πρόταση από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών".

 

Από την πλευρά του, ο κ. Γ.Ζανιάς, σημείωσε ότι ο Οκτώβριος ήταν δύσκολος μήνας στις συμβασιοποιήσεις των συγκεκριμένων προγραμμάτων, σημειώνοντας ότι η αγορά έχει τη δική της δυναμική. Ωστόσο, πρόσθεσε πως το σημαντικό είναι ότι "τώρα που μπήκε το νερό στο αυλάκι, είναι θέμα χρόνου να διοχετευθεί ρευστότητα, όχι μόνο τα 2 δισ. ευρώ για τα οποία έχουν δεσμευτεί οι τράπεζες ότι θα ρίξουν στην αγορά το συντομότερο δυνατόν, αλλά και ακόμη περισσότερα".

xatzidakis1

Από το νέο έτος οι ενέσεις ρευστότητας

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο στόχος της διοχέτευσης ρευστότητας 2 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία, μέσω των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, μετατίθεται για το πρώτο δίμηνο του 2014, από τα τέλη του έτους που ήταν το αρχικό πλάνο.

 

Η απόκλιση στο στοχοδιάγραμμα που είχε συμφωνηθεί μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης και Τραπεζών, έγινε εμφανής τον Οκτώβριο, όταν ενώ ο στόχος ήταν να έχουν εγκριθεί συνολικά 850 εκατ. ευρώ, τελικά έχουν εγκριθεί 713 εκατ. ευρώ, δηλαδή καταγράφηκε απόκλιση της τάξεως του 16,11%.

Κακοπληρωτές, ρευστότητα και πλειστηριασμοί

Στη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών τραπεζών, τέθηκαν επί τάπητος- εκτός από τη ρευστότητα- το θέμα με τους κακοπληρωτές και οι πλειστηριασμοί.

 

Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς, τα τραπεζικά στελέχη επανέλαβαν ότι το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι τράπεζες είναι να γίνουν κέντρα διαχείρισης ακινήτων, σημειώνοντας πάντως ότι η προσαρμογή στη στεγαστική πίστη πρέπει να γίνει με τρόπο κοινωνικά δίκαιο.

 

Επίσης, σημείωσαν με έμφαση πως "δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πίσω από τις διατάξεις κρύβεται μεγάλος αριθμός στρατηγικών κακοπληρωτών" και εκτίμησαν ότι υπάρχει τρόπος να εντοπιστούν, εάν δοθεί πρόσβαση στα στοιχεία.

 

Σύμφωνα με τους ίδιους, τα στοιχεία περιορισμού της ύφεσης είναι ενθαρρυντικά, αν και δεν παρέλειψαν να αναφέρουν ότι για να σταματήσουν να "κοκκινίζουν" τα δάνεια, θα πρέπει να αντιστραφεί η πορεία της οικονομίας.

zanias1

Τελευταία τροποποίηση στις 18:56 - 15 Νοε 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.