ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αμερικανική… Task Force στην Αθήνα

13:20 - 19 Νοε 2013 | Οικονομία
Την Αθήνα επισκέπτεται την Πέμπτη η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου Πένυ Πρίσκερ, με στόχο τη δημιουργία μιας Task Force για την Ελλάδα made in USA.
Η πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να προωθηθούν αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ, όπως είχε διατυπωθεί και στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και στη μετά από ένα μήνα συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Σημειώνεται ότι σε σειρά τομέων, από τη ναυτιλία, το real estate, τον τουρισμό, τις τράπεζες έχει ήδη εκδηλωθεί αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ τα ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων των λιμανιών, που μπορούν να αποτελέσουν εφαλρήριο διείσδυσης Κινέζων και Ρώσων στην Ευρώπη «καίνε» την Ουάσιγκτον. Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι στο φόντο της επίσκεψης οι New York Times κάνουν λόγο για τις επενδυτικές ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως μπορεί, για αρκετό καιρό, η κατάσταση στη χώρα, να μην ήταν ελκυστική για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, ωστόσο το τελευταίο διάστημα «κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει».

Σε δημοσίευμά της,
η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει πως «η Ελλάδα ήταν το παιδί για το μαστίγωμα για το περισσότερο διάστημα των τελευταίων τεσσάρων χρόνων. Αλλά τους τελευταίους μήνες η πρόθεση έχει αλλάξει και οι ξένοι επενδυτές "ψαρεύουν" κυρίως τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία».

Αυτή η κίνηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, αποφέρει διπλά οφέλη, καθώς «οι δανειστές μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να "καθαρίσουν" τους ισολογισμούς τους με την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων - τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών - και το κράτος μπορεί να ιδιωτικοποιήσει τις συμμετοχές του στις τράπεζες». «Και οι δύο θα πρέπει να αρπάξουν την ευκαιρία, όσο ισχύει»» σημειώνουν οι ΝΥΤ.

Export-Import Bank of the United States


Στους στόχους της επίσκεψης εντάσσεται και η επιχείρηση ενεργοποίησης της Export-Import Bank of the United States στην Ελλάδα, του κρατικού οργανισμού εξαγωγικών πιστώσεων των ΗΠΑ που μπορεί να χρηματοδοτήσει και ελληνικού ενδιαφέροντος εμπορικές συναλλαγές όπως και ελληνικά start-ups. Επίσης η προετοιμασία αποστολής επιχειρηματιών από τις ΗΠΑ σε δεύτερο χρόνο. 
 Σημειώνεται ότι η προσπάθεια για κάτι ανάλογο είχε γίνει και το 2008 αλλά πάγωσε λόγω κρίσης.
 
Πρέπει να σημειωθεί πως η  Πένι Πρίσκερ (Penny Sue Pritzker) αποτελεί σημαντικό παράγοντα της αμερικανικής επιχειρηματικής σκηνής, μέλος μιας εκ των πλουσιότερων αμερικανικών οικογενειών. Είναι ιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας PSP Capital Partners και των ομίλων διαχείρισης ακινήτων Pritzker Realty Group και Artemis Real Estate Partners.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.