ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΟΣΑ: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για την Ελλάδα, αλλά εξακολουθεί να βλέπει ύφεση για το 2014

17:56 - 19 Νοε 2013 | Οικονομία
ΟΟΣΑ: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για την Ελλάδα, αλλά εξακολουθεί να βλέπει ύφεση για το 2014
Ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2015, αλλά ύφεση 0,4% για το 2014 προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, στην έκθεσή του για τις οικονομικές προοπτικές των χωρών-μελών του, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 0,4% το 2014- ποσοστό που είναι όμως σημαντικά μικρότερο από το 1,2% που προέβλεπε σε προηγούμενη έκθεσή του- ενώ για το 2015, εκτιμά ότι θα υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8% καθώς, "η ανταγωνιστικότητα θα βελτιωθεί περαιτέρω, το παγκόσμιο εμπόριο θα διευρυνθεί και οι επενδύσεις θα αυξηθούν".

 

Επισημαίνει, δε, ότι η ανάπτυξη της οικονομίας αναμένεται να επανέλθει σε θετικά επίπεδα, από τρίμηνο σε τρίμηνο, κατά τη διάρκεια του 2014.

 

Παρόλα αυτά, "η δημοσιονομική προσαρμογή και οι αδύναμοι ισολογισμοί των τραπεζών θα περιορίσουν την εγχώρια ζήτηση" όπως προσθέτει, και τονίζει πως είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή, σύμφωνα με το πρόγραμμα.

 

Ο ΟΟΣΑ δεν αποκλείει περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για την επίτευξη δημοσιονομικής βιωσιμότητας.

oosa

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Οργανισμού για την ανεργία, για την οποία αναμένει ότι θα παραμείνει υψηλή και θα διατηρηθεί πάνω από το 27% και το 2014, ενώ το 2015 θα υποχωρήσει ελαφρώς στο 26,6%.

 

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού εκτιμάται στο 2,4% του ΑΕΠ για το 2013, στο 2,2% του ΑΕΠ για το 2014 και στο 1,4% του ΑΕΠ για το 2015.

 

Η έκθεση εκτιμά ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη αναληφθεί σε ό,τι αφορά στις αγορές προϊόντων αναμένεται ότι θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των τιμών και την ανακατανομή των πόρων σε δραστηριότητες με διεθνή προσανατολισμό, έστω και εάν απαιτηθούν επιπλέον μεταρρυθμίσεις.

 

Τέλος, θέτει ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη, ένα "πιο αποτελεσματικό και πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.