ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εγκρίθηκε στο ευρωκοινοβούλιο ο πρώτος κομμένος προϋπολογισμός της ΕΕ

22:27 - 19 Νοε 2013 | Οικονομία
Εγκρίθηκε στο ευρωκοινοβούλιο ο πρώτος κομμένος προϋπολογισμός της ΕΕ
Τον πρώτο κοινοτικό προϋπολογισμό που έχει υποστεί haircut, ο οποίος αφορά την επταετία 2014-2020 υπερψήφισε, την Τρίτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θέτοντας τέλος σε μία διετή σύγκρουση που εκτυλίχθηκε στους κόλπους της ενωμένης Ευρώπης, αναφορικά με το ύψος των κοινοτικών δαπανών, εν μέσω κρίσης.

Ο κοινοτικός προϋπολογισμός της ερχόμενης επταετίας, γνωστός ως Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (MMF), προβλέπει πληρωμές 908 δισεκατομμυρίων ευρώ, μειωμένες κατά 3,7% σε σχέση με την περίοδο 2007-2013, και δεσμεύσεις για δαπάνες ύψους 960 δισ. (-3,5%).

 

Το "ταβάνι" του προϋπολογισμού, οι λεγόμενες "δεσμεύσεις" είναι ουσιαστικά υποσχέσεις για χρηματοδότηση συγκεκριμένων προγραμμάτων, ενώ οι "πληρωμές" αντανακλούν το ελάχιστο της απαιτούμενης χρηματοδότησης για μία συγκεκριμένη περίοδο.

 

Για "ρεαλιστικό προϋπολογισμό" για την Ευρώπη της κρίσης έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι. Πρόκειται για τον πρώτο μειωμένο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε. στην ιστορία της ενωμένης Ευρώπης, και είναι κατά 40 δισεκατομμύρια ευρώ μικρότερος σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Ο προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε με καθαρή πλειοψηφία 537 έναντι 126 εδρών. Δεκαεννέα ευρωβουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία.

 

Το MMF πρέπει πλέον να επικυρωθεί από τα κράτη μέλη της Ε.Ε., διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί δίχως πρόβλημα, κατά τις επόμενες εβδομάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.