ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβέρνηση-τρόϊκα: Απομακρύνεται ο στόχος για συμφωνία έως τις 9 Δεκεμβρίου

21:56 - 20 Νοε 2013 | Οικονομία
Κυβέρνηση-τρόϊκα: Απομακρύνεται ο στόχος για συμφωνία έως τις 9 Δεκεμβρίου
Δεν βγήκε "άσπρος καπνός" το βράδυ της Τετάρτης από το υπουργείο Οικονομικών, στην οδό Νίκης, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία στη νέα συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τριμερούς. Ήταν το δεύτερο ραντεβού των δυο πλευρών, μέσα σε λίγες ώρες. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών θα συνεχισθούν, από την Πέμπτη, μέσω τηλεδιασκέψεων...

Όλα δείχνουν πλέον ότι απομακρύνεται η επιδίωξη της Αθήνας να υπάρξει συμφωνία σε όλα τα μέτωπα μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου.

 

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα η οποία αναχωρεί την Πέμπτη από τη χώρα μας- χωρίς να είναι γνωστό το πότε θα επιστρέψει- αποδέχεται την κατάθεση του προϋπολογισμού απο το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει συμφωνία.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τρόικα συνεχίζει να διερευνά ακόμα και τελευταίο ευρώ στην απόδοση των μέτρων που προτείνει το οικονομικό επιτελείο, όπως για παράδειγμα τα έσοδα που θα προέλθουν απο την ανάκαμψη της οικονομίας, λόγω της μείωσης της ύφεσης το 2013 και της επιστροφής στην ανάπτυξη το 2014.

 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό, που κατατίθεται την Πέμπτη στη Βουλή, πρόσθετα έσοδα 300 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η τρόικα δέχεται λιγότερα απο τα μισά.

ipourgeio-oikonomikwn

Συμφωνία δεν επιτεύχθηκε όμως ούτε στη συνάντηση, που είχαν την Τετάρτη, οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης με την τρόικα για το θέμα των πλειστηριασμών. Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης σχολίαζαν ότι οι δυο πλευρές επανέλαβαν τις θέσεις που είχαν εκφράσει στην τελευταία τους συνάντηση και δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων. Το θέμα παραπέμφθηκε σε διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων με χρονικό ορίζοντα λήψης αποφάσεων στις 15 Δεκεμβρίου.

Προϋπολογισμός, Eurogroup, και στο βάθος...Μέρκελ

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη, ο κ.Γ. Στουρνάρας, θα καταθέσει στις 11 το πρωϊ στη Βουλή το σχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού του 2014, και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, μαζί με τους εκπροσώπους της τρόϊκας, καθώς την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup.

 

Την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη και η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ.

 

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό, την Πέμπτη θα συνεδριάσει η συνδιάσκεψη των προέδρων της Βουλής για να καθορίσει το πρόγραμμα συνεδριάσεων της Επιτροπής Οικονομικών, αλλά και της Ολομέλειας της Βουλής, όπου θα τεθεί προς συζήτηση το σχέδιο του Προϋπολογισμού.

 

Το ενδιαφέρον αναμένεται να επικεντρωθεί στην ονομαστική ψηφοφορία η οποία, σύμφωνα με τον κανονισμό, θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα της πέμπτης μέρας, μετά τις συνεδριάσεις της Επιτροπής και της Ολομέλειας.

vouli

Τελευταία τροποποίηση στις 22:19 - 20 Νοε 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.