ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάρε...COSME: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα-ανάσα για στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων

18:13 - 21 Νοε 2013 | Οικονομία
Πάρε...COSME: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα-ανάσα για στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Το πράσινο φως έδωσε, την Πέμπτη, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στο πρόγραμμα COSME της Ε.Ε. για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κατά την περίοδο 2014-2020.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, το COSME διευκολύνει την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση και τις αγορές, υποστηρίζει τους επιχειρηματίες και προσφέρει ένα καταλληλότερο πλαίσιο για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και την ανάπτυξη.

 

Σύμφωνα με τον εισηγητή, Γιούργκεν Κρόιτσμαν, (Φιλελεύθεροι, Γερμανία), η μελλοντική ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης εξαρτώνται από την επιτυχία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ωστόσο είναι πολλοί αυτοί που αποθαρρύνονται από τους κινδύνους που εγκυμονεί είτε η δημιουργία μιας επιχείρησης, είτε η επένδυση σε μικρές εταιρείες.

 

"Τα κύρια εμπόδια είναι η γραφειοκρατία, οι πολύπλοκοι κανόνες και η δύσκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αναπτυχθούν κατά πολύ, εάν αξιοποιούσαν περισσότερο τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό. Η συμβολή του COSME στην υπέρβαση αυτών των εμποδίων είναι σημαντική και αναγκαία", δήλωσε ο κ. Κρόιτσμαν.

cosme

Οι ευρωβουλευτές επέμειναν ότι θα πρέπει στο διάστημα 2014-2020 να επενδυθεί τουλάχιστον το 60% του προϋπολογισμού του προγράμματος, που ανέρχεται σε 2,03 δισ. ευρώ (σε τιμές του 2011), στην παροχή χρηματοδότησης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω επιχειρηματικών κεφαλαίων ή εγγυήσεων για τη χορήγηση δανείων.

 

Άλλα μέρη του προγράμματος επικεντρώνονται στην παροχή βοήθειας προς τις εθνικές αρχές για τη μείωση της γραφειοκρατίας και προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στις αγορές.

 

Το COSME, μαζί με το πρόγραμμα "Ορίζοντας 2020" για την έρευνα θα αντικαταστήσουν το υφιστάμενο πρόγραμμα πλαίσιο για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία (ΠΑΚ) και θα υποστηρίξουν όλα τα είδη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

eu

 

Τη στιγμή που το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» εστιάζει στη δημιουργία επιχειρήσεων, το COSME επικεντρώνεται στην ανάπτυξή τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.