ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέρκελ: Η Ελλάδα τήρησε τις υποσχέσεις της, οι Έλληνες μπορούν να βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ

14:28 - 22 Νοε 2013 | Οικονομία
Μέρκελ: Η Ελλάδα τήρησε τις υποσχέσεις της, οι Έλληνες μπορούν να βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ
Τον Δεκέμβριο το Ελληνικό Ταμείο Ανάπτυξης με 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 100 εκατ. ευρώ βάζει η KfW.

Την πίστη της και την ελπίδα ότι οι Έλληνες μπορούν να βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ εξέφρασε κατά τις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ.H ίδια έκανε λόγο για αξιοσημείωτα αποτελέσματα της Ελλάδας και πως η χώρα της θα προσπαθήσει να βοηθήσει τους Έλληνες στο πλαίσιο της Task Force της Κομισιόν: "Το ποτήρι είναι μισογεμάτο και θα το γεμίσουμε πλήρως" είπε η γερμανίδα Καγκελάριος.

Η ίδια ανακοίνωσε, μαζί με τον κ. Σαμαρά ότι τον επόμενο μήνα θα συσταθεί το Ελληνικό Ταμείο Αναπτύξεως με κεφάλαιο 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ, θα προέλθουν από την Γερμανική Τράπεζα Επενδύσεων, την KfW. Ωστόσο, δεν έλλειψαν και οι συστάσεις κατά την συνάντηση με την κυρία Μέρκελ να καλεί τον πρωθυπουργό, "να κάνει η Ελλάδα ότι μπορεί για να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές". Για δε τη συμφωνία με την τρόικα, η κυρία Μέρκελ είπε ότι θα υπάρξει συμφωνία, αν και αναγνώρισε ότι υπάρχουν δυσκολίες, αλλά -όπως είπε- είναι εφικτό.

Επίσης, τονίστηκε ότι δεν είναι άμεση η ζητήση για την επόμενη δόση και πως η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της και μόνη της μέχρι να υπάρξει συμφωνία. Το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως είπε, δίνει στη χώρα μας αυτήν τη δυνατότητα. 

 

"Θα πάμε ακόμα μακρύτερα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δεν πρέπει να σταματήσει αυτή η προσπάθεια", τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, ο οποίος πρόσθεσε:

"Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα γίνονται αισθητές. Διορθώνονται διαρθρωτικές ανισορροπίες που υπήρχαν χρόνια στη χώρα μας. Θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας".

"Σε ό,τι αναφορά την δημοσιονομική προσαρμογή έχουμε πιάσει τους στόχους μας. Θυμίζω ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είχε τεθεί σαν στόχος για το 2014", τόνισε.

"Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ που όλοι αντιλαμβάνονται", είπε, σχολιάζοντας ότι "το spread της Ελλάδας πέφτει συνεχώς, είναι απόδειξη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε- επιστρέψαμε στα προ κρίσης επίπεδα". Ο ίδιος έδωσε τη διαβεβαίωσε ότι σταδιακά θα "διορθωθούν οι αδικίες", ενώ τόνισε εμφατικά ότι δεν θα υπάρξουν μέτρα περικοπών μισθών και συντάξεων. Ερωτηθείς σχετικά, διαβεβαίωσε ότι "δεν θα χρειαστούμε νέο Μνημόνιο ή νέο δάνειο", ενώ κατέληξε λέγοντας: "Αυτό το ταξίδι θα το ολοκληρώσουμε, θα είναι και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη μία επιτυχία".

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:05 - 22 Νοε 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.