ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από τη Βουλή "περνάει" την Τετάρτη ο TAP

01:01 - 25 Νοε 2013 | Οικονομία
Από τη Βουλή "περνάει" την Τετάρτη ο TAP
Έσοδα 15,6 δις για το ελληνικό Δημόσιο από τη φορολογία εισοδήματος της κοινοπραξίας TRANS ADRIATIC PIPELINE AG κατά την πλήρη λειτουργία του έργου και εφ' εξής, δηλαδή στο διάστημα 2019-2042, καθώς και χιλιάδες θέσεις εργασίας εκτιμώνται ότι θα προκύψουν- μεταξύ άλλων οφελών- για τη χώρα μας, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου για την κύρωση της συμφωνίας για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού TAP, το οποίο θα συζητηθεί την Τετάρτη, στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Η κύρωση της συμφωνίας, η οποία είχε υπογραφεί τον περασμένο Ιούνιο, θεωρείται από την Κοινοπραξία του αγωγού ως βασική προϋπόθεση για τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης, που αφορά την κατασκευή του συστήματος αγωγών από το Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν, που θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο τον αγωγό, μέχρι την Ιταλία μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας.

 

Πρόκειται για επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ για το ελληνικό τμήμα του αγωγού, με την οποία προβλέπεται να δημιουργηθούν 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες θέσεις εργασίας, στους κλάδους των κατασκευών, μεταφορών, επικοινωνιών, κλπ.

 

Σύμφωνα µε μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για το έργο, η ανάπτυξη του αγωγού θα δημιουργήσει συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ύψους 17 έως 18 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος 54 ετών.

 

Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου τονίζεται μεταξύ άλλων ότι με την πρόβλεψη σημείων διασύνδεσης του αγωγού µε το ελληνικό σύστημα μεταφοράς, καθίσταται δυνατή η διοχέτευση φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά. Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα η οποία θα παραλάβει αζέρικο αέριο µέσω TAP.

tap1

Η δυνατότητα προμήθειας της ελληνικής αγοράς µε φυσικό αέριο µέσω του αγωγού TAP, σημαίνει µία πρόσθετη πηγή εφοδιασμού ενέργειας, άρα αύξηση των επιλογών και της διαπραγματευτικής δύναμης της χώρας έναντι των προμηθευτών της. Με τον τρόπο αυτόν, ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και της ευρωπαϊκής αγοράς.

 

Επίσης, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το έργο συντελεί στη γεωπολιτική αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας στον διεθνή ενεργειακό χάρτη, καθώς την καθιστά σημαντικό ενεργειακό κόμβο και κέντρο ενεργειακών εξελίξεων όσον αφορά στη διαμετακόμιση φυσικού αερίου στην περιοχή της νοτιανατολικής Ευρώπης.

 

Σε ό,τι αφορά το φορολογικό καθεστώς, η συμφωνία προβλέπει τρεις περιόδους, ανά δεκαετία αρχής γενομένης από την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του αγωγού. Σε κάθε δεκαετία θα εφαρμόζεται σταθερά ο εκάστοτε φορολογικός συντελεστής που ισχύει, με τον περιορισμό ότι οι φόροι δεν μπορεί να υπερβαίνουν ή να υπολείπονται περισσότερο από 20% σε σχέση με αυτούς που προκύπτουν από την εφαρμογή του σημερινού φορολογικού καθεστώτος.

 

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, τα έσοδα του Δημοσίου από τη φορολογία εισοδήματος της Κοινοπραξίας εκτιμώνται κατά την πλήρη λειτουργία του Έργου και εφεξής (δηλαδή στο διάστημα 2019- 2042), περίπου 15.600.000 ευρώ, ετησίως. Κατά το κατασκευαστικό στάδιο (2015- 2018) τα έσοδα εκτιμώνται αντίστοιχα σε 390.000 ευρώ τον χρόνο. Η συμφωνία προβλέπει επίσης απαλλαγή από τον ειδικό φόρο ακινήτων και σε ορισμένες περιπτώσεις από τον ΦΠΑ.

tap2

Τελευταία τροποποίηση στις 18:33 - 24 Νοε 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.