ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα λαθραία τσιγάρα βλάπτουν σοβαρά Οικονομία και Υγεία

01:01 - 26 Νοε 2013 | Οικονομία
Τα λαθραία τσιγάρα βλάπτουν σοβαρά Οικονομία και Υγεία
Στο ιλιγγιώδες ποσό των 650 εκατομμυρίων ευρώ ανέρχονται τα διαφυγόντα έσοδα του προϋπολογισμού από το παράνομο εμπόριο τσιγάρων και προϊόντων καπνού στη χώρα μας, σύμφωνα με εκτιμήσεις που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΙΟΒΕ, με θέμα «Το παράνομο εμπόριο καπνού: Οι συνέπειες για τον κλάδο και την οικονομία». Και το ποσό αυτό αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η κυβέρνηση αναζητεί εναγωνίως τρόπους για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό, στις διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα...

Από το βήμα της εκδήλωσης, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, τόνισε ότι ο περιορισμός του λαθρεμπορίου τσιγάρων αποτελεί βασικό στόχο της κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2013, οι κατασχέσεις παρανόμων τσιγάρων αυξήθηκαν κατά 116% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο το 2012.

 

Επίσης, ο κ. Μαυραγάνης, διαβεβαίωσε ότι οι έλεγχοι στον τομέα των καπνοβιομηχανικών προϊόντων θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση και ουσιαστικός στόχος θα παραμείνει ο περιορισμός του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης τσιγάρων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δημόσια έσοδα, τον υγιή ανταγωνισμό και την υγεία των καταναλωτών.

 

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο γγ. Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, επισήμανε ότι οι διαφυγόντες φόροι μόνο από τις κατασχέσεις παράνομων προϊόντων καπνού υπερβαίνουν τα 70 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι εξετάζεται από το ΥΠΟΙΚ η σύσταση ειδικών ομάδων ελέγχου για το λαθρεμπόριο καπνού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

kapnos

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού της βιομηχανίας Philip Morris International, η άξια του λαθρεμπορίου τσιγάρων και προϊόντων καπνού ανέρχεται σε παγκόσμιο επίπεδο στο ποσό των 600 δισ. δολαρίων ετησίως με τα χαμένα έσοδα για τις κυβερνήσεις να υπολογίζονται σε 40 με 50 δισ. δολάρια.

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, Ν. Θεοφιλόπουλος, έκανε εκτενή αναφορά σε έρευνα της Nielsen, που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2013, όπου διαπιστώθηκε ότι τα 19,5 τσιγάρα στα 100 είναι παράνομα, ενώ 3 στα 4 παράνομα τσιγάρα αφορούν προϊόντα που δεν φέρουν καμία σήμανση για τη χώρα προορισμού τους.

 

Επίσης, ο κ. Θεοφιλόπουλος τόνισε ότι οι απολεσθέντες φόροι το 2013 υπολογίζονται στα 650 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο νέο μεγάλο πρόβλημα, τη "νέα πληγή", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, που, όπως είπε, είναι ο παράνομος χύμα καπνός.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.