ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φορολογικός παράδεισος η Ευρώπη για τις πολυεθνικές- 1 τρις τα χαμένα έσοδα από το transfer pricing

01:01 - 27 Νοε 2013 | Οικονομία
Φορολογικός παράδεισος η Ευρώπη για τις πολυεθνικές- 1 τρις τα χαμένα έσοδα από το transfer pricing
Στη διαπίστωση ότι φορολογικοί παράδεισοι "δεν υπάρχουν μόνο την Καραϊβική", προέβη η Γιοχάνα Χέι, διευθύντρια του Ινστιτούτου Φορολογικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, τονίζοντας ότι σύμφωνα με υπολογισμούς, ευρωπαϊκές χώρες καταγράφουν, κάθε χρόνο, απώλειες έως και ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ, από τον λεγόμενο "επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό".

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, διεθνείς επιχειρήσεις κινούνται βάσει συγκεκριμένου σχεδίου- "έξυπνη φοροδιαφυγή"- που τους επιτρέπει να κερδίζουν τα περισσότερα στις χώρες όπου φορολογούνται λιγότερο. Είναι χαρακτηρισιστικό ότι οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. βρίσκονται σε ανταγωνισμό μεταξύ τους.

 

Από το 2007 αρκετές ευρωπαϊκές χώρες μείωσαν τη φορολογία επιχειρήσεων. Ανάμεσά τους βρίσκονται η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Σουηδία.

Στο στόχαστρο δεν είναι μόνο Apple, Google και Amazon

Εν τω μεταξύ, ο ευρωπαίος επίτροπος Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης, Αλγκίρντας Σέμετα, παρουσίασε στις Βρυξέλλες σχέδιο δράσης της Κομισιόν, που θέτει εμπόδια στην τακτική αποφυγής καταβολής φόρων των πολυεθνικών.

TransferPricing

Προβλέπει, για παράδειγμα, ότι μητρική και θυγατρική εταιρεία θα υπάγονται σε ένα και μόνο φορολογικό σύστημα ακόμα κι αν έχουν την έδρα τους σε διαφορετικές χώρες. "Οι πολυεθνικές έχουν στη διάθεσή τους όλα τα πλεονεκτήματα της ενιαίας αγοράς. Ως αντάλλαγμα θα πρέπει από την πλευρά τους να συμβάλλουν στα δημόσια ταμεία. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε πια εταιρίες με μεγάλα κέρδη που δεν συνεισφέρουν στον κρατικό κορβανά", δήλωσε ο Λιθουανός, Αλγκίρντας Σέμετα.

 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν τα σχέδια της Κομισιόν έχουν αποδέκτες πολυεθνικές όπως την Apple, την Google και την Amazon, ο ευρωπαίος επίτροπος κατέστησε σαφές ότι "τα σχέδιά δεν έχουν συγκεκριμένους αποδέκτες". Όπως είπε χαρακτηριστικά, πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο με τις μεγάλες διεθνείς εταιρείες. "Υπάρχουν πολλές πολυεθνικές που εκμεταλλεύονται τις φορολογικές διατάξεις που ισχύουν σε κάθε χώρα για να αποφύγουν την καταβολή φόρων", πρόσθεσε ο κοινοτικός αξιωματούχος. 

 

Όμως και οι χώρες της Ε.Ε. βρίσκονται σε δίλημμα. Λόγω της ανεργίας που δυστυχώς καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, πολλές κυβερνήσεις δεν θέλουν να επιβάλλουν υψηλότερη φορολογία στις πολυεθνικές, από φόβο μην εγκαταλείψουν τη χώρα. Αντ΄ αυτού, χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ουγγαρία, προσανατολίζονται στην αύξηση της φορολογίας του κύκλου εργασιών.

Transfer Pricing2

Τελευταία τροποποίηση στις 09:06 - 27 Νοε 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.