ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΟΣΑ: "Υπάρχει ζωή στην Ελλάδα μετά το χρέος", αλλά εκτός στόχου το χρέος το 2020. Ύφεση και το 2014

18:02 - 27 Νοε 2013 | Οικονομία
ΟΟΣΑ: "Υπάρχει ζωή στην Ελλάδα μετά το χρέος", αλλά εκτός στόχου το χρέος το 2020. Ύφεση και το 2014
Τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην εξυγίανση των δημοσιονομικών της,επισημαίνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, σε έκθεσή του που αφορά αποκλειστικά την ελληνική οικονομία και τονίζει την ανάγκη ταχείας και πλήρους εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να εισέλθει η χώρα σε τροχιά ισχυρότερης ανάπτυξης. Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, παρουσίαζοντας την έκθεση, εκτίμησε ότι θα υπάρξει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την επόμενη χρονιά, αλλά θετικός ρυθμός ανάπτυξης από το 2015...

Ειδικότερα, ο Οργανισμός επισημαίνει ότι η επιτάχυνση και διεύρυνση του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη για μια βιώσιμη ανάκαμψη. Συστήνει, δε, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, ειδικά στον τομέα της ενέργειας και στους σιδηροδρόμους, στα τοπικά αεροδρόμια, τα λιμάνια και το real estate.

 

Όπως σημειώνει, η κρίση ήταν βαθύτερη του αναμενόμενου, οδηγώντας σε κάθετη πτώση της δραστηριότητας, που οδήγησε την ανεργία κοντά στο 28% και θέτει κινδύνους για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

 

Ο κ. Άνχελ Γκουρία, υποστήριξε πως "για να επιτύχουν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και να γίνουν αποδεκτές από τους πολίτες είναι επιτακτική ανάγκη να μοιραστούν δίκαια το κόστος και τα οφέλη της προσαρμογής". Ο ίδιος αναγνώρισε πως η χώρα δουλεύει πάνω "στο πιο εντυπωσιακό πρόγραμμα προσαρμογής που έχει ποτέ αναληφθεί". Έδωσε μάλιστα και το σύνθημα ενθάρρυνσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "υπάρχει ζωή μετά το χρέος".

 

Τόνισε, πάντως, πώς αν η ελληνική ανάπτυξη απογοητεύσει και πάλι, ή επιμείνει ο αποπληθωρισμός - ακόμα και μετά την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων - τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος για χρέος στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στη μείωση του χρέους. Ωστόσο, στην πολυσέλιδη έκθεση, δεν περιλαμβάνεται η λέξη "κούρεμα".

oosa2

Η έκθεση

Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ "βλέπει" συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 3,5% φέτος και κατά 0,4% το 2014, σε αντίθεση με τις προβλέψεις για ανάπτυξη 0,6%. Η έκθεση περιλαμβάνει πρόβλεψη για διαμόρφωση του δημόσιου χρέους στο 157% του ΑΕΠ το 2020, αντί στόχου για 124% του ΑΕΠ.

 

Όπως είπε ο κ. Γκουρία, η καμπύλη τροχιάς του ελληνικού δημόσιου χρέους έχει επιδεινωθεί ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης των εκτιμήσεων ανάπτυξης, παρά το "κούρεμα" που είχε γίνει το 2012.

 

Παραδέχτηκε ότι η μεταρρυθμιστική πρόοδος θα είναι δύσκολη και οδυνηρή, αλλά ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα θετικά σημάδια και σε αυτήν την προσπάθεια, η δουλειά του ΟΟΣΑ είναι η αρχή.

 

Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός προχωράει σε 23 συμβουλές - συστάσεις προς την Ελλάδα στο πλαίσιο της ενίσχυσης της οικονομίας και της καταπολέμησης των κοινωνικών ανισοτήτων τόσο σε ότι αφορά τους φόρους, όσο και στους τομείς της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας.

Δημοσιονομική πολιτική και μεταρρυθμίσεις του δημόσιου τομέα

  1. Επιτάχυνση και διεύρυνση των μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για την βιώσιμη ανάκαμψη. Θα πρέπει να είναι ενεργοποιηθούν περισσότερα τα βασικά υπουργεία, να υπάρξει καλύτερος συντονισμός στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να ενισχυθεί ο έλεγχος και η αποτίμηση των αλλαγών που γίνονται, τα αποτελέσματα των οποίων θα πρέπει να γίνονται ευρέως γνωστά.
  2. Εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων όπως έχουν σχεδιαστεί.
  3. Εάν επαληθευτούν τα ρίσκα για την πορεία του ΑΕΠ και η ανάπτυξη αποδειχτεί «αδύναμη» (ακόμα και με την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων) θα πρέπει να εξετασθεί σοβαρά το ενδεχόμενο περαιτέρω βοήθειας για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
  4. Επιτάχυνση των προσπαθειών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, μέσω της κατάργησης της φορολογικής αμνηστίας, τον εντοπισμό και τιμωρία των φοροφυγάδων και την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων. Θα πρέπει επίσης να βελτιωθεί το δικαστικό σύστημα με την αναμόρφωση και τον εξορθολογισμό του κώδικα και την περισσότερη χρήση του εξωδικαστικού συστήματος συμβιβασμών.
  5. Περαιτέρω ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, μέσω της ανάπτυξης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και την αξιολόγηση της αποδοτικότητας των υπαλλήλων με «καθαρά» και «αντικειμενικά» κριτήρια.
  6. Την ενεργότερη συμμετοχή της κυβέρνησης στον εξορθολογισμό της νομοθεσίας σε 13 τομείς της οικονομίας που θα βοηθήσει στην μείωση του διοικητικού κόστους.

oosa3

Τραπεζικός τομέας

  1. Ενίσχυση της διαχείρισης των προβληματικών δανείων.
  2. Προώθηση του σχεδίου για τον πτωχευτικό κώδικα των επιχειρήσεων.

Λειτουργία αγορών

  1. Περαιτέρω μείωση των διοικητικών βαρών για την προώθηση των επενδύσεων. Να συνεχιστεί ο εξορθολογισμός των διοικητικών διαδικασιών για τις εξαγωγές και τις εισαγωγές και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων.
  2. Επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και ιδίως στους τομείς της ενέργειας, των σιδηροδρόμων, των περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών και των ακινήτων. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να συνδυαστεί με την άμεση πρόοδο στην απελευθέρωση των αγορών για να αποφευχθούν περιπτώσεις δημιουργία μονοπωλίων.
  3. Να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι με τα ταμεία της ΕΕ για την βελτίωση του δικτύου μεταφορών.
  4. Περαιτέρω βελτίωση του ανταγωνισμού στον κλάδο της ενέργειας.

Σύστημα κοινωνικής πρόνοιας

  1. Ενίσχυση της διαχείρισης των κοινωνικών προγραμμάτων με την επιτάχυνση της ενοποίησης της διοίκησης των ασφαλιστικών ταμείων και την επιτάχυνση της εναρμόνισης των βάσεων δεδομένων των ταμείων. Κάτι που είναι απαραίτητο για να υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις προστασίας των περισσότερο ευάλωτων.
  2. Επιλογή στοχευμένων κοινωνικών επιδομάτων που θα είναι πιο αποδοτικά και εισαγωγή ενός σχήματος στοχευμένου κατώτατου εισοδήματος.
  3. Εντατικοποίηση των ελέγχων στους δικαιούχους των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας και ειδικά στα επιδόματα αναπηρίας, μέσω της αύξησης της συχνότητας των επανελέγχων.
  4. Εισαγωγή ενός εθνικού προγράμματος επιχορηγήσεων που θα εξαρτώνται από το εισόδημα (γεύματα στα σχολεία).
  5. Αναλόγως με την δημοσιονομική κατάσταση, να αυξηθεί κατά ένα χρόνο το επίδομα ανεργίας, αλλά με την μείωσή του κατά την πάροδο του χρόνου.
  6. Εναρμόνιση των εισφορών των συνταξιοδοτικών και των ασφαλιστικών ταμείων.

Παροχές υγείας

  1. Εφόσον είναι δημοσιονομικά επιτρεπτό, να συνεχιστεί η εφαρμογή των μέτρων που διασφαλίζουν την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
  2. Στενότερος έλεγχος των επιπτώσεων της κρίσης στην δημόσια υγεία και λήψη περαιτέρω μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση, εάν κριθεί απαραίτητο.
  3. Επικέντρωση των περικοπών στις αναποτελεσματικές δαπάνες.

Αγοράς εργασίας

  1. Αντιμετώπιση της υψηλή ανεργίας και ειδικά στους νέους. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ενισχυθούν οι έλεγχοι για τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής της εργασιακής νομοθεσίας με επιτάχυνση των ελέγχων και της επιβολής των κυρώσεων.
  2. Επιβολή αυστηρότερων όρων για συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης όσων λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας.

Τα εμπόδια που επιβαρύνουν την τσέπη του καταναλωτή

Παράλληλα, η έκθεση του ΟΟΣΑ εντοπίζει και αξιολογεί σημαντικές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού σε τέσσερις βασικούς τομείς της αγοράς: στον τουρισμό, την επεξεργασία τροφίμων, τα οικοδομικά υλικά και το λιανικό εμπόριο.

 

Όπως αναφέρει ο διεθνής οργανισμός, η υπερβολική προστασία έχει κυριαρχήσει σε μια σειρά από κλάδους της οικονομίας , βλάπτοντας τον καταναλωτή και οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές.

 

Επισημαίνονται 329 εμπόδια που επιβαρύνουν την τσέπη του καταναλωτή διατηρώντας υψηλές τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών, και εκτιμάται ότι το όφελος για τον καταναλωτή απο την άρση των στρεβλώσεων, θα αγγίξει τα 5,2 δισ.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι ο έλληνας καταναλωτής πληρώνει κατά 34% ακριβότερα το φρέσκο γάλα , λόγω του περιορισμού των 5 ημερών που υπάρχει στη διατηρησιμότητα του.

 

Ο οργανισμός προτείνει το ψωμί να πωλείται πλέον με το ζύγι καθώς ο καταναλωτής στην Ελλάδα πληρώνει φρατζόλα μισού κιλού και παίρνει 359 γραμμάρια.

 

Αναφέρεται ακόμα η δυνατότητα ανοίγματος όλων των καταστημάτων ανεξάρτητου μεγέθους όλες τις Κυριακές του χρόνου κάτι που αν εφαρμοστεί μπορεί να δημιουργήσει σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ απο 18 έως και 30.000 θέσεις εργασίας, καθώς και να τονώσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών κατά 2,5 δισ ετησίως.

 

Η έκθεση, η οποία κόστισε 900.000 ευρω, προτείνει επίσης την κατάργηση των εισφορών υπέρ τρίτων στους κλάδους οπου αυτές ισχύουν.

 

Παράλληλα, αναφέρεται στην ανάγκη άρσης της απαγόρευσης που υπάρχει για εκπτώσεις πάνω απο 10% στην αγορά βιβλίων.

oosa4

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 20:18 - 27 Νοε 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.