ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βενιζέλος: "Δεν θέλουμε χάρες, αλλά οικονομική διαπραγμάτευση"

18:20 - 02 Δεκ 2013 | Οικονομία
Βενιζέλος: "Δεν θέλουμε χάρες, αλλά οικονομική διαπραγμάτευση"
Η Ελλάδα δεν επιδιώκει χάρες σε μια πολιτική διαπραγμάτευση, αλλά επιθυμεί οικονομική διαπραγμάτευση με ευφυείς εταίρους, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Αναφέρθηκε στις "τεράστιες, οδυνηρές θυσίες του ελληνικού λαού" και στις επιτευχθείσες προόδους, για να ζητήσει αντίστοιχη αντιμετώπιση από την τρόικα και, κυρίως, να μην προβάλλονται "αδικαιολόγητες προκλήσεις προς την αντοχή της ελληνικής κοινωνίας και δημοκρατίας".

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι "θέλουμε πραγματική αναγνώριση των θυσιών τού ελληνικού λαού, αναγνώριση των αντοχών του, όχι πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που "κανιβαλίζουν" τις μακροοικονομικές προοπτικές, έγκαιρη συζήτηση, προ των ευρωεκλογών, για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος".

 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι δεν είναι "καθόλου κρίσιμες οι κατασχέσεις πρώτης κατοικίας", σημειώνοντας ότι το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών δεν είναι η εξυπηρέτηση των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων των φτωχών και μεσαίων οικογενειών, αλλά των επιχειρηματικών δανείων.

 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν έχει λογική μια συζήτηση αναφορικά με το "πόσο σημαντική είναι η άρση των εγγυήσεων ομαδικών απολύσεων, η οποία προβλέπεται ούτως ή άλλως σε περίπτωση ανάγκης". 

 

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι αν το ΠΑΣΟΚ κοιτούσε της δημοσκοπήσεις, "η Ελλάδα δεν θα υπήρχε", διερωτώμενος τι δικαιολογεί τις εντάσεις με τη τρόικα "μετά από όσα πετύχαμε και όσα κάναμε". Υπογράμμισε ότι η ανακύκλωση αυτής της συζήτησης είναι απολύτως "άδικη και αντιπαραγωγική", λέγοντας ότι δεν μπορούν να λειτουργούν στην Ελλάδα "παιδαγωγικοί λόγοι".

 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι το δημόσιο χρέος είναι "πάρα πολύ κοντά στη βιωσιμότητα", ενώ αναφέρθηκε δια μακρών στις "ταυτόχρονες, αν και πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο ταυτόχρονα, επιτυχίες της δημοσιονομικής και της διαρθρωτικής προσαρμογής: αναδιάρθρωση τραπεζικού και ασφαλιστικού τομέα, αγοράς και κόστους εργασίας, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, σημαντική παρέμβαση στη δημόσια διοίκηση και σημαντική μείωση των δημοσίων δαπανών".

 

"Το σχέδιο μπορούσε να είναι καλύτερο και η προσαρμογή βραδύτερη και ηπιότερη, αλλά αυτό εξαρτάτο από τους εταίρους μας", είπε ο κ. Βενιζέλος, συμπληρώνοντας ότι η Γερμανία ήθελε την παρέμβαση του ΔΝΤ λόγω της δυσπιστίας της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:32 - 02 Δεκ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.