ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τεκμήρια διαβίωσης: Ποιους απειλούν - ποιοι απαλλάσσονται

10:30 - 06 Δεκ 2013 | Οικονομία
Σε φορολογικό βραχνά έχουν μετατραπεί τα τεκμήρια διαβίωσης για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, καθώς κρύβουν «παγίδες» οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε εξτρά καταβολή φόρου.

Οι φορολογούμενοι οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένα τεκμήρια διαβίωσης, είναι κυρίως χαμηλόμισθοι, χαμηλοεισοδηματίες και χαμηλοσυνταξιούχοι, αναφέρει το Εθνος το οποίο παρουσιάζει την λίστα με τους φορολογούμενους οι οποίοι επηρεάζονται από «τσουχτερά» τεκμήρια διαβίωσης:

 

  1. Μισθωτοί και συνταξιούχοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Οι φορολογούμενοι αυτοί, κινδυνεύουν να φορολογηθούν το επόμενος έτος με βάση το τεκμαρτό εισόδημα που θα προκύψει εάν διαθέτουν μια κατοικία και παράλληλα ένα αυτοκίνητο.
  2. Φορολογούμενοι με μηδενικά εισοδήματα. Ακόμη και εάν δεν έχουν κανέναν περιουσιακό στοιχείο θα φορολογηθούν με βάση το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης που ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για τον άγαμο, ή 2.500 ευρώ για τον έγγαμο στο οποίο θα προστεθεί και το τεκμήριο της κατοικίας το οποίο βαρύνει κάθε φορολογούμενο μόνο και μόνο επειδή απλώς διαμένει σε μια κατοικία είτε είναι δική του είτε είναι ενοικιαζόμενη είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενη,
  3. Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που φέτος θα εμφανίσουν ζημιές ή έβαλαν «λουκέτο» στην επιχείρηση τους

Για ποιους μειώνονται τα τεκμήρια:

 

  • Σε συνταξιούχους άνω των 65 ετών, δηλαδή γεννηθέντες μέχρι την 31.12.1946, μειώνονται κατά ποσοστό 30%
  • Δεν εφαρμόζονται τα τεκμήρια για φυσικό πρόσωπο που έχει την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή του στο εξωτερικό, εφόσον δεν αποκτά εισόδημα στην Ελλάδα
  • Για άνεργο χωρίς περιουσιακά στοιχεία που φιλοξενείται δεν θα υπολογιστεί ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης για 3.000 ευρώ
  • Για άγαμο μισθωτό χωρίς περιουσιακά στοιχεία που φιλοξενείται, θα υπολογιστεί ελάχιστον τεκμήριο διαβίωσης 3.000 ευρώ
Τελευταία τροποποίηση στις 13:08 - 06 Δεκ 2013
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.