ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΟΙΚ: "Χαμένη στη μετάφραση η Liberation- Δεν εξετάζουμε αύξηση ΦΠΑ στα νησιά"

17:51 - 06 Δεκ 2013 | Οικονομία
ΥΠΟΙΚ: "Χαμένη στη μετάφραση η Liberation- Δεν εξετάζουμε αύξηση ΦΠΑ στα νησιά"
Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει πρόθεση ή σχεδιασμός για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, τονίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε για τη συνέντευξη του Γιάννη Στουρνάρα στη γαλλική Liberation, σημειώνοντας ότι υπήρξε παρερμήνευση και αλλοίωση των απαντήσεων του υπουργού, κατά τη μετάφραση από την ελληνική στη γαλλική γλώσσα. Το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να σβήσει άμεσα τη "φωτιά" που πήγε να ανάψει για το θέμα, με δεδομένες τις αντιδράσεις και τις βολές βουλευτών των κομμάτων της συγκυβέρνησης εναντίον του κ. Στουρνάρα. Κι όλα αυτά, ενώ τα μεσάνυχτα του Σαββάτου πραγματοποιείται στη Βουλή η ονομαστική ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας ουδέποτε αναφέρθηκε σε ενδεχόμενο εξάλειψης συγκεκριμένων φορολογικών εξαιρέσεων στις δηλώσεις του, αλλά απλώς ανέφερε ως παραδείγματα συγκεκριμένες εξαιρέσεις απο τους γενικούς φορολογικούς κανόνες που μειώνουν το φορολογικό βάρος.

 

Το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας απέδιδε δηλωση στον υπουργό για επικείμενη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για την παράδοση αγαθών στα νησιά του Αιγαίου, που σήμερα είναι μειωμένος κατά 30%.

 

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι, ο κ. Στουρνάρας, στη συνέντευξή του, ανέφερε παραδείγματα εξαιρέσεων από τους γενικούς κανόνες φορολόγησης που μειώνουν το φορολογικό βάρος. "Σε καμία περίπτωση δεν εξετάζεται θέμα κατάργησης των εξαιρέσεων αυτών", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

st

Μαυραγάνης: Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε από το βήμα της Βουλής και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, διαβεβαιώνοντας ότι ο ΦΠΑ στα νησιά "δεν πρόκειται να αυξηθεί".

 

"Δεν υπάρχει καμία πρόθεση αλλαγής του καθεστώτος και σας παραπέμπω στα δελτία Τύπου που έχουν εκδοθεί", επισήμανε  κ. Μαυραγάνης, τονίζοντας ότι την ίδια στιγμή, μέσα στο 2013 προωθήθηκαν στοχευμένες μειώσεις φόρων όπως:

  • Μειώθηκε η φορολογική επιβάρυνση για μισθωτούς και συνταξιούχους με ατομικό ετήσιο εισόδημα μέχρι 23.000 Ευρώ.
  • Μειώθηκε ο ανώτατος συντελεστής μισθωτών και συνταξιούχων από 45% σε 42%
  • Μειώθηκε ο φόρος στα μερίσματα από 25% σε 10%
  • Ο φόρος υπεραξίας κεφαλαίου που είχε προβλεφθεί στο 20% μειώνεται σε 15%.
  • Μειώθηκε κατά 15% το ειδικό τέλος ακινήτων με την αντικατάσταση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) με το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ).
  • Μειώθηκε ο ΦΠΑ στην εστίαση από 23% στο 13%.

Αντιδράσεις

Ενδεικτική, πάντως, της έντασης που υπάρχει, ειδικά στους κόλπους της ΝΔ, μετά τη συνέντευξη Στουρνάρα στη Liberation ήταν η αντίδραση του βουλευτή του κόμματος Μάνου Κόνσουλα που προειδοποίησε ότι "αν η διάθεση είναι η διάλυση της οικονομίας των νησιών και η εθνική συρρίκνωση, τότε να ξέρετε ότι και η δική μου θέση θα είναι ξεκάθαρη: δεν θα συμπράξω, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον". 

 

Στο μεταξύ, στο πλευρό του κ. Στουρνάρα τάχθηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014.

 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε άδικο να προσωποποιείται η κριτική για τα θέματα της φορολογίας στον υπουργό Οικονομικών και τόνισε ότι η υπερψήφιση του προϋπολογισμού είναι απαραίτητη για την ανασυγκρότηση και σωτηρία της χώρας.

Τελευταία τροποποίηση στις 01:00 - 07 Δεκ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.