ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φαβορί οι Άραβες για Αστέρα

13:23 - 09 Δεκ 2013 | Οικονομία
Φαβορί οι Άραβες για Αστέρα
Φαβορί της διαδικασίας πώλησης του Αστέρα της Βουλιαγμένης φέρεται η αραβικών συμφερόντων AGC.

 H τελευταία εκπροσωπεί έξι επενδυτικά κεφάλαια, του Αμπού Ντάμπι, του Ντουμπάι, του Κουβέιτ και άλλων Εμιράτων, όπως και την τουρκική Dogus. Μεταξύ των πωλητών του ακινήτου επικρατεί αισιοδοξία για το αποτέλεσμα, καθώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους σχετικά με το ελάχιστο τίμημα των 380 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η επένδυση αναμένεται να φτάσουν (ή και να ξεπεράσει) τα 450 εκατ. ευρώ, όση δηλαδή είναι και η επιχειρηματική αξία (enterprise value) της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Υπενθυμίζεται ότι ο ενδιαφερομενος επενδυτής, αποκτώντας το 85% των μετοχών της Aστήρ Παλλάς που ελέγχει η Εθνική Τράπεζα, είναι υποχρεωμένος, βάσει της νομοθεσίας, να υποβάλει δημόσια πρόταση για την απόκτηση και του υπολοίπου 15%. Επίσης, η εταιρεία φέρει δανεισμό 40 εκατ. ευρώ.

 

Η αρχική προσφορά της AGC φέρεται να κινήθηκε στο επίπεδο των 350 εκατ. ευρώ, γεγονός που έδωσε «αέρα στα πανιά των πωλητών». Μάλιστα, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, το απότομο γιγάντωμα της πολεμικής κατά της πώλησης του Αστέρα της Βουλιαγμένης αποδίδεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι πριν από λίγες ημέρες, για πρώτη φορά κάποιοι συνειδητοποίησαν ότι το ακίνητο τελικά μπορεί και να... πουληθεί. Μέχρι τότε τα προγνωστικά έδιναν τιμήματα κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ.

 

H διαδικασία πώλησης του Αστέρα της Βουλιαγμένης δεν θα ολοκληρωθεί σύντομα, ακόμη και αν σήμερα υπάρξει συμφωνία. Κι αυτό γιατί θα είναι υπό την αίρεση της έγκρισης του ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικό Σχέδιο Αξιοποίησης Δημοσίου Ακινήτου) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Επίσης εγκρίσεις θα δώσουν τα διοικητικά συμβούλια της Εθνικής Τράπεζας, του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σημειώνεται ότι οι δύο πωλητές, ΕΤΕ και ΤΑΙΠΕΔ, συμφώνησαν η διαδικασία πώλησης να ακολουθήσει ακριβώς τη διαδικασία που προβλέπεται για τις αποκρατικοποιήσεις, παρ’ όλο που η μεγαλύτερη αξία (πάνω από 80%) αφορά σε περιουσία της Εθνικής Τράπεζας και άλλων ιδιωτών μετόχων.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:59 - 09 Δεκ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.