ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περίπου 500 εκατ. ευρώ με το "καλημέρα σας" οι Άραβες στον Αστέρα

14:32 - 10 Δεκ 2013 | Οικονομία
Περίπου 500 εκατ. ευρώ με το "καλημέρα σας" οι Άραβες στον Αστέρα
Στο ποσό αυτό υπολογίζεται το συνολικό τίμημα μαζί με τη δημόσια πρόταση στο Χ.Α. και τα 53 εκατ. ευρώ δάνεια που έχει το ξενοδοχείο - φιλέτο. Δεν έχει υπολογιστεί το επιπλέον κόστος επενδύσεων.

Η αραβικών  (και Τουρκικών) συμφερόντων"Jermyn Street Real Estate Fund IV LP" υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά για την "Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ". Ειδικότερα, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, έγινε την Δευτέρα η αποσφράγιση των βελτιωμένων οικονομικών προσφορών που υποβλήθηκαν για την «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ».

 

H «Jermyn Street Real Estate Fund IV LP» υπέβαλε προσφορά ύψους 400 εκατ. ευρώ, που αφορά το 90% των μετοχών της «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ» όπως οι μετοχές αυτές θα διαμορφωθούν μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Ο προτιμητέος επενδυτής για τον Αστέρα Βουλιαγμένης αναμένεται να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση για την απόκτηση και των μετοχών της μειοψηφίας, όπως επιβάλλει η σχετική χρηματιστηριακή νομοθεσία. Αυτό σημαίνει ότι θα καταβάλει άλλα 40 εκατ. ευρώ για το υπόλοιπο 10% της ξενοδοχειακής επιχείρησης. Επίσης, αν συνυπολογιστεί ο δανεισμός ύψους 53 εκατ. ευρώ που βαραίνει την εταιρεία Αστήρ Παλλάς, τότε το ύψος της επένδυσης για τους Αραβες ανέρχεται σε 493 εκατ. ευρώ. Και στα προαναφερόμενα μεγέθη δεν περιλαμβάνεται το κόστος ανάπτυξης του ακινήτου.

 

Η προσφορά είναι κατά 19 εκατ. ευρώ υψηλότερη από το ελάχιστο τίμημα.

Το συγκεκριμένο fund εκπροσωπεί έξι επενδυτικά κεφάλαια, του Αμπού Ντάμπι, του Ντουμπάι, του Κουβέιτ και άλλων Εμιράτων, όπως και την τουρκική Dogus.

 

H διαδικασία πώλησης του Αστέρα της Βουλιαγμένης δεν θα ολοκληρωθεί σύντομα. Κι αυτό γιατί θα είναι υπό την αίρεση της έγκρισης του ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικό Σχέδιο Αξιοποίησης Δημοσίου Ακινήτου) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Επίσης, εγκρίσεις θα δώσουν τα διοικητικά συμβούλια της Εθνικής Τράπεζας, του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τα Διοικητικά Συμβούλια της Εθνικής Τράπεζας και του ΤΑΙΠΕΔ θα συνεδριάσουν μέσα στην εβδομάδα, προκειμένου να λάβουν τις τελικές αποφάσεις, σύμφωνα με τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας.

 

Σημειώνεται ότι οι δύο πωλητές, ΕΤΕ και ΤΑΙΠΕΔ, συμφώνησαν η διαδικασία πώλησης να ακολουθήσει ακριβώς τη διαδικασία που προβλέπεται για τις αποκρατικοποιήσεις, παρ' όλο που η μεγαλύτερη αξία (πάνω από 80%) αφορά σε περιουσία της Εθνικής Τράπεζας και άλλων ιδιωτών μετόχων.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο των επενδυτών προβλέπει τη μετατροπή δύο ξενοδοχειακών μονάδων (Arion Hotel και Westin Hotel) σε ξενοδοχεία έξι αστέρων και την κατεδάφιση του ξενοδoχείου Aphrodite Hotel. Επίσης προβλέπεται η κατασκευή 15 έως 20 υπερπολυτελών κατοικιών που προορίζονται για δισεκατομμυριούχους του πλανήτη. Στελέχη κοντά στη συμφωνία αυτή δεν απέκλειαν οι Αραβες επενδυτές να έχουν ήδη συμφωνήσει τη διάθεση των συγκεκριμένων κατοικιών σε φίλους, γνωστούς ή ενδιαφερόμενους που έχουν γνώση των σχεδίων της AGC. H αξία δε των κατοικιών αυτών μπορεί να ανέλθει από 30 έως 50 εκατ. ευρώ. Οι άνθρωποι της αγοράς κάνουν λόγο για πρόθεση των Αράβων να καταστήσουν το αποκαλούμενο Μικρό Καβούρι προορισμό για το διεθνές τζετ σετ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.