ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χριστουγενιάτικος μποναμάς η δόση του 1 δισεκ. ευρώ

08:55 - 16 Δεκ 2013 | Οικονομία
Αισιοδοξία εκφράζει το κυβερνητικό επιτελείο ότι τελικά η εκταμίευση της δόσης του 1δις.€ θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους, καθώς μετά και ένα Σαββατοκύριακο έντονων διαβουλεύσεων φαίνεται ότι τρόικα και υπουργείο Οικονομικών είναι κοντά σε συμφωνία για τα ΕΑΣ.
Μάλιστα τα χρήματα θα εκταμιευθούν πιθανόν έως την ερχόμενη Πέμπτη, εάν υπάρξει θετική αξιολόγηση από το Eurogroup την Τρίτη, όπως έλεγε κυβερνητική πηγή μετά το πέρας των Κυριακάτικων διαπραγματεύσεων. Σημκειώνεται ότι η δόση είναι απαραίτητη καθώς στις 11 Ιανουαρίου πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα ύψους 1,853δισ.€, τα οποία άνευ των χρημάτων της δόσης θα πρέπει να καλυφθούν με εκδόσεις εντόκων, που ως γνωστόν «στεγνώνει» περαιτέρω την ασθμαίνουσα αγορά.
 
Ενδεικτική, πάντως, είναι η δήλωση ανώτατου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, που μετέχει στις διαπραγματεύσεις μαζί με την αναπληρώτρια υπουργό Εθνικής Άμυνας, Φώφη Γεννηματά, μετά το τέλος της χθεσινοβραδινής συνάντησης, ότι «θα εκπλαγώ εάν δεν κλείσουμε αύριο». Η διαπραγμάτευση, δε, χαρακτηρίστηκε «αρκετά έως πολύ δημιουργική» με την Ελληνική πλευρά να αποστέλλει περαιτέρω στοιχεία για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας, αλλά και «για το πώς εξελίσσεται η οικονομική κατάσταση της εταιρείας για το επόμενο 12μηνο». Στο πλαίσιο αυτό τη Δευτέρα ενδέχεται να υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ τρόικας και οικονομικού επιτελείου για να «κλείσει» και τυπικά η συμφωνία.

Από την πλευρά της και η τρόικα θα προετοιμάσει την σχετική έκθεση για την Ελληνική αμυντική βιομηχανία, που θα τη στείλει τη Δευτέρα στο EuroWorking Group το οποίο θα συνεδριάσει την Τρίτη το πρωί. Εκεί είτε θα εγκριθεί η εκταμίευση της υποδόσης του 1δις€ (υπό την προϋπόθεση ότι η έκθεση της τρόικας είναι θετική), είτε θα παραπεμφθεί η σχετική απόφαση στο Eurogroup που συνεδριάζει το απόγευμα της Τρίτης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η υποδόση του 1δις έχει εγκριθεί από το Eurogroup του περασμένου Ιουλίου και η τρόικα έχει έκτοτε εξουσιοδοτηθεί για να διαπιστώσει εάν έχει υλοποιηθεί το μέτρο της αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ.
 
Στη χθεσινή συνάντηση εξετάστηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, το οποίο,, προβλέπει τη διάσπαση της επιχείρησης σε στρατιωτικό και πολιτικό σκέλος, με τη διατήρηση του πρώτου, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί με λιγότερο προσωπικό (η ελληνική πλευρά ζητά εθελούσιες εξόδους και η τρόικα απολύσεις και αυτό παραμένει το μεγάλο αγκάθι) και με εξαγωγικό χαρακτήρα για ένα μεταβατικό στάδιο.

Την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών και οι επικεφαλής της τρόικας θα μετάσχουν στη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ ο κ. Στουρνάρας θα επανέλθει στην Αθήνα την Πέμπτη καθώς θα συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ενώ η τρόικα θα επιστρέψει τον Ιανουάριο.

Ωστόσο τα δύσκολα έρχονται σε 25 ημέρες που θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα.

Τότε, οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν σε πολύ πιο καυτά ζητήματα, όπως το δημοσιονομικό κενό για το 2014 (η τρόικα το υπολογίζει σε 1,2δισ.€, εκ των οποίων, τα 315εκ.€ προκαλούνται από τον ενιαίο φόρο ακινήτων), το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2014- 2017, κ.ά., τα οποία συνδέονται με την επόμενη δόση των 4,9δισ.€. (Η δόση αυτή κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς τον ερχόμενο Μάιο πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα ύψους 5,593δισ.€).

Ανοικτά θέματα οι πλειστηριασμοί και το ΦΠΑ εστίασης


Σε ότι αφορά στο θέμα των πλειστηριασμών, δεν υπάρχει συμφωνία ακόμα και σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης «έχουμε κολλήσει αρκετά» σε ότι έχει να κάνει με τις λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει ο νόμος κατά τη 12μηνη μεταβατική περίοδο έως ότου εφαρμοστεί το νέο μόνιμο καθεστώς από το 2015.

Η διαφωνία για το πώς θα λειτουργήσει ο μεταβατικός μηχανισμός σχετίζεται με τα κριτήρια τα οποία θα θεσπιστούν για τα νοικοκυριά που θα εξαιρεθούν (ύψος αντικειμενικής αξίας ακινήτου και εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια).

Εκτός απροόπτου οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν νέα συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, προτού αναχωρήσουν μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, για το Eurogroup.

Για το θέμα της διατήρησης του χαμηλού ΦΠΑ στην εστίαση (13%) και μετά την 1η Ιανουαρίου 2014, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε το ζήτημα στην σύσκεψη της Κυριακής.
Ωστόσο, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα νομοθετήσει μονομερώς (χωρίς την έγκριση της τρόικας) για την διατήρηση του χαμηλού συντελεστή, υποστήριξε πως θα κάνουμε αυτό που πρέπει «πάντα σε κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης».
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.