ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προς υπογραφή η απόφαση για δωρεάν ρεύμα τις ημέρες με αιθαλομίχλη

09:15 - 16 Δεκ 2013 | Οικονομία
Την υπουργική απόφαση για την παροχή δωρεάν ρεύματος τις ημέρες με αιθαλομίχλη ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Μετά και τη θετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η υπουργική απόφαση αναμένεται να υπογραφεί μέσα στις επόμενες ημέρες και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος θα υπάρξει πρόβλεψη για αναδρομική ισχύ του μέτρου.

 

Βάσει των πληροφοριών για την υπουργική απόφαση, δωρεάν ρεύμα θα παρέχεται σε όσους έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Το δωρεάν ρεύμα θα παρέχεται όταν η ρύπανση φθάνει σε επίπεδα «κόκκινου συναγερμού», δηλαδή όταν η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων φθάνει τα 150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα και θα παρέχεται για διπλάσιο αριθμό ημερών κατά τις οποίες καταγράφεται η υπέρβαση.

Κατά πληροφορίες, το κόστος για τη δωρεάν παροχή ρεύματος θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Σε ό,τι αφορά την αποπνικτική ατμοσφαιρική ρύπανση που προκλήθηκε από τζάκια και ξυλόσομπες το Σαββατοκύριακο που πέρασε, την Κυριακή εκδόθηκε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία το Σάββατο στην Αττική καταγράφηκαν υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σταθμό μέτρησης στο Μαρούσι οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων έφθασαν τα 110 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ σε άλλους σταθμούς οι μετρήσεις κυμάνθηκαν από 85 έως 87 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Σημειώνεται ότι ο πρώτος συναγερμός «χτυπάει» όταν καταγράφεται υπέρβαση του ορίου των 100 μικρογραμμαρίων, ενώ ο δεύτερος σε υπέρβαση των 150 μικρογραμμαρίων.

Η υπέρβαση των 150 μικρογραμμαρίων θα θέτει σε εφαρμογή το μέτρο του υπουργείου Περιβάλλοντος, σύμφωνα με τις πληροφορίες για την απόφαση που προωθείται.

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.